Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Kojoti: Mi ne pripadamo tu – jebeno gitarističko mitraljiranje za povratak stožernom rocku

Sedamnaest godina i Kojoti reunion je in. Od povratničkih koncerata do trostrukog luksuzno opremljenogi box-seta “Dragocjeno Raskošno Blistavo” (“Kojoti”, “Halucinacija” i “Sex Disco Kung Fu”) Viduka, Marin i bazna rock ekipa je tim povodom natrag u studiju. 

Ostavljeni  u starom stoljeću bili su klasičnim kontrarock bendom po kojem su se izdrkavali Nomadovci, a oni su pak lovili moment slavonske rock and roll invazije. Kao što su Stone Temple Pilots zajahali na Pearl Jam vlak u Seattleu tako su i Kojoti sustigli Baretove faze u Majkama iz vremena kad je bilo “vrijeme da se krene”. Uz moćne i čvrste gitarističke riffove (poslušati “Zajaši zmaja”, ponekad nedovoljno uvjerljive frontmenovske pratnje Kojoti su banda čiji revival baca u očaj sve sumnjičavce koji su ih u prvoj fazi rada smatrali B liga bendom.

Jer su znali svirati kakvosne A liga stvari. Kakvom je upravo ova povratnička.  “Mi ne pripadamo tu” prva je od najavljenih novih pjesama koju je bend snimio i predstavio javnosti. Ritmički konstruirana po uzoru na najbolje shoegaze momente bendova poput Ride, Stone Roses i inih neorock psihodeličara, ali odvaljenih miljama od njih zbog čvrstog i tutnjajućeg, alegorijskog gitarističkog zvuka glavnog rafalera Viduke i stonesovskih back vokala, povratnička stvar je stvar s najjačim stavom benda dosad.

Poručuju rezignirano kako ih boli kurac i kako su spremni plesati dok se zagađeni zrak okruženja ne pročisti. Točka. Potpis. U njoj ni najmanje ne smeta povremeno Marinovo ne držanje tempa, dapače, njegovo karikirano pjevanje odgovara otprilike kako Liamovo kmečanje paše Noelovim harmama.

Kojote dosad nismo mogli doživljavati rock and roll beštijom iz čijeg će zvuka prštati opasnost. S novim singlom stvar se mijenja iz temelja. Uživo mora zvučati i bolje. Svaka čast. Odličan teaser za ostatak materijala. Staro vino spika.  (JA)

8/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame