Aktualno Celebrities inmediasres POP COOLTURA showbiz teatar

Trijumf “Črne mati zemle”: Dodijeljene 25. nagrade hrvatskog glumišta

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je jubilarna 25. dodjela Nagrade hrvatskoga glumišta, a o nagradama su žirirali slijedeći: Lela Margitić, Lada Džidić, Zijad Gračić, Sanja Marin i Enes Vejzović (žiri za dramu), Mirjana Bohanec-Vidović, Tonči Bilić i Mladen Janjanin (žiri za operu), te dr.sc. Svebor Sečak, Bruna Reić i Tina Zubović (žiri za balet). Rad žirija koordinirala je tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Marija Filipović.

Trijumfirala je hit predstava “Črna mati zemla” Zagrebačkog kazališta mladih (najbolja dramska predstava), “Sherlock Holmes” Zagrebačkoga kazališta mladih (najbolja predstava za djecu), “Gospoda Glembajevi” Hrvatskog narodnoga kazališta u Zagrebu (najbolji balet) i “Otello” Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci (najbolja opera).

Nagrada za najbolju režiju dramske predstave pripala je Dori Ruždjak Podolski za režiju predstave “Črna mati zemlja” ZKM-a, za najbolje dirigentsko ostvarenje u operi Filipu Pavišiću za dirigiranje opere “Tosca”  u produkciji HNK u Osijeku te za najbolje koreografsko ostvarenje u baletu Leu Mujiću za koreografiju “Gospode Glembajeva” u produkciji HNK u Zagrebu.

Popis svih dobitnika:

DRAMA

Za najbolju predstavu u cjelini

“Črna mati zemla” Kristijana Novaka / Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih

Za najbolje redateljsko ostvarenje

Dora Ruždjak Podolski za režiju predstave “Črna mati zemla”

Glavna ženska uloga

Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi “Ostavljam te”

Glavna muška uloga 

Borko Perić za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara”

Sporedna ženska uloga 

Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi “Črna mati zemla”

Sporedna muška uloga

Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi “Ljudi od voska”

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina

Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi “Zbunjoza” (ženska uloga) i Robert Budak (muška uloga) za ulogu u predstavi “Taksimetar”

LUTKARSKE PREDSTAVE ILI PREDSTAVE ZA DJECU I MLADE

Za najbolju predstavu

“Sherlock Holmes” Ane Tonković Dolenčić prema motivima i likovima pripovijetki i romana Arthura Conana Doylea u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Ženska uloga  

Anja Đurinović za ulogu u predstavi “Igra se nastavlja”

Muška uloga  

Siniša Novković za ulogu u predstavi “Od atoma do stanice”

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta “Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” premijerno izvedenog na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama.

RADIO DRAMA

Za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami (dodjeljuje se  bijenalno svake  neparne  godine)

Ozren Grabarić za ulogu u radio  drami “Mrtve duše, 3. dio“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja

Za najbolja redateljska ostvarenja u TV drami (dodjeljuje se bijenalno svake neparne godine)

Goran Kulenović za režiju TV serije “Crno – bijeli svijet“ (2. sezona – 1. epizoda).

OPERA

Za najbolju predstavu u cjelini

“Otello” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje

Filip Pavišić za dirigiranje opere “Tosca” Giacoma Puccinija u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Ženska uloga 

Lana Kos za ulogu Elvire u operi “Ernani” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu

Muška  uloga

Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi “Don Carlo”  Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Elija Boncompagnija,  u režiji Dereka Gimpela i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina

Matija Meić za ulogu Figara u operi “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta pod dirigentskim vodstvom Natalie Murray Beale, u režiji Mauricija Garcíe Lozana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

BALET

Za najbolju predstavu u cjelini

“Gospoda Glembajevi“ prema Miroslavu Krleži na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje

Leo Mujić za koreografiju i režiju baleta „Gospoda Glembajevi“ na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u produkciji Hrvatskog Narodnog kazališta u Zagrebu.

Ženska uloga

Iva Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu „Romeo i Julija“ na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji i režiji Patricea Barta i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Muška  uloga 

Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu „Derviš i smrt“ na glazbu Gorana Bojčevskog u koreografiji i režiji Igora Kirova u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i 63. Splitskog ljeta;

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina

Marta Kanazir za ulogu Titanije u baletu „San Ivanjske noći“ na glazbu raznih autora  u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt “Pogledaj me”

SCENOGRAFIJA – drama, opera ili balet

Dinka Jeričević u operi “Tosca” Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

KOSTIMOGRAFIJA – drama, opera ili balet

Manuela Paladin Šabanović u baletu “Gospoda Glembajevi” na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

NAGRADA ZA SVEKOLIKO UMJETNIČKO DJELOVANJE

Zdenka Heršak (drama) i Vladimir Kranjčević (opera)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame