Aktualno Celebrities Glazba POP COOLTURA showbiz

Društveni angažman gospel kraljice Mavis Staples: Crna Amerika nema više silent rage

‘Ovo je album kakav Amerika treba’, napisat će portal AllMusic u opisu sadržaja nove ploče vedete svjetskog gospela i rhythm & bluesa Mavis Staples. Jer, album ‘If All I Was Was Black’ donosi sve ono o čemu je kroz život govorila, aktivno zagovarala i tematizirala nekadašnja članica grupe Staples Sisters, pjevačica, glumica i aktivistica za ljudska prava. I ne samo to! Pjesme na albumu ispričane su ne samo s pozicije osobe koja – kako ispisuje Record Collector – kroz njih pogledava u vlastitu prošlost bez osjećaja žaljenja, već i govore o svemu onome što je Mavis doživjela kroz sva ova desetljeća. A sve ono za što se – zajedno s Martinom Lutherom Kingom – borila u svojim dvadesetima, oživljeno je i u njezinim kasnim sedamdesetima: propitivanje jednakosti ljudi različitih rasa i kulturnih naslijeđa u američkom društvu.

Iza pjesama na albumu ‘If All I Was Was Black’ spisateljski stoji Jeff Tweedy iz sastava Wilco i to zanosu soula sedamdesetih daje crtu indie rock ploče američkoga juga. Onoga juga koji najbolje može razumjeti širinu tema koje Mavis Staplespodvlači svojim osebujnim vokalnim izričajem – mržnju, nejednakost i ravnodušje moguće je nadvladati ljubavlju i razumijevanjem. I još! Svijet napreduje zahvaljujući sanjarima kojih ima među svima nama. I zato su pjesme poput ‘Peaceful Dream’ i ‘No Time for Crying’ važne – da nas upute u to koliko smo snažni premda nam se katkad čini kako smo posve zagubljeni. One su važne i stoga što su ispjevane emocijama i intimom kakvu, podvlači Drowned in Sound, samo Mavis Staples može izvesti. I to stoga što njezina iskrenost i uvjerenje ne poznaju plahost i malodušje.

I zato je – kao u pjesmi ‘We Go High’ – važno znati da se pri suočavanju sa izazovima svijeta koji je uznemiren valja prisjetiti kako valja biti optimist i široka pogleda. A to Mavis Staples radi odlučnom nježnošću vlastita mezzosoprana: ispunjava nas optimizmom uvjerenjem kako nije sve izgubljeno i da bismo mogli preboljeti loša vremena i izgraditi bolju budućnost. Pa i u doba nuklearnog zveckanja i globalnog pesimizma. I zato je ‘If All I Was Was Black’ album kakav je potreban cijelome svijetu. (Goran Komerički)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame