Fotograf: Walter Sirotić
Aktualno Festivali Glazba POP COOLTURA Zabava

GusGus – plesni spektakl u Tvornici kulture

 Ovih dana sam razmišljao napraviti nekakav presjek najboljih koncerata koje sam posjetio tijekom ove godine i baš kad sam imao skoro gotovu listu, nakon sinoć mogu sigurno početi ispočetka. Izuzev The Killsa, siguran sam da nisam dugo primijetio ljepšu i tako plesnu atmosferu kakva je sinoć bila u Tvornici kulture. Prije samog koncerta imao sam prilike čuti velike hvalospjeve o islandskoj grupi GusGus, ali i pribojavanje nekih fanova kako postoji mogućnost prazne Tvornice jer Hrvati nisu pretjerani ljubitelji elektronike. Bez brige, Tvornica je bila puna, a atmosfera je bila brutalno pozitivna.

Fotograf: Walter Sirotić

Kao što je bilo najavljeno, na stage je stigao Berin Tuzlić poznatiji pod imenom dRUMELODY koji je bio pravo otkriće za nas koji smo propustili njegove nastupe u Zagrebu. Posebno je zanimljiva činjenica da je riječ o „one man bandu“ u kojem glavnu ulogu ima bubanj u kombinaciji s tehnologijom. Iako ga ubrajaju u underground okvire, sinoć je pružio plesnog ritma, a i svojom pojavom je bio pozitivan i simpatičan. Zapravo, jedva čekam neki njegov novi nastup. Pred sam kraj nastupa, Berin je podijelio desetak vinyla novog albuma Aero koji je bio razgrabljen u sekundi. Bolji warming up nisam mogao zamisliti.

dRUMELODY

Oko 22 sata dočekali smo GusGus. Na stage prvi je izašao Biggi Veira u prepoznatljivom stilu, u tajicama i potpeticama, stao za pult i show je mogao početi. Uskoro mu se pridružio drugi član Daniel Agust kojeg je publika dočekala s ovacijama. Koncert je počeo pjesmom Featherlight koja će se naći na novom albumu Lies Are More Flexible”. Pokoja nečistoća u vokalu, vješto prikrivena reverbom i delay-om, te u nedostatku live back vokala, sinoć smo prisustvovali jako dobrom DJ setu. Sinoć je bio odličan presjek njihove 22 godine duge karijere, od početaka (Believe, David) pa do pjesama koje tek trebaju ugledati svjetlo dana. Očekivano, najviše ovacija dobile su stvari s albuma Arabian Horse (Arabian Horse, Over) kao i stvari s posljednjeg albuma Mexico (Airwaves). Rasvjeta i backdrop video stopili su se s beatom i analognim mašinama dajući osjećaj kao da se nalazimo u nekom brutalnom klubu u Berlinu, a ne u Zagrebu. Posebno se isticao Agust koji je punih dva sata podizao atmosferu svojim energičnim plesnim pokretima. O samom uspjehu koncerta dovoljno govori reakcija publike, ali i benda koji se vratio na bis kojeg inače ne izvode uz izjavu Agusta da mu je ovo najbolja srijeda koju je doživio.

Za kraj, možemo se složiti da je Premium Event napravio odličan potez s GusGus-om i dRUMELODY te željno isčekujemo nove najave koncerata u Zagrebu. Nadamo se da će zagrebačka publika na isti način podržati domaće izvođače koji nimalo ne zaostaju za svjetskom glazbenom scenom.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame