Aktualno Glazba POP COOLTURA showbiz Zabava

Seksualne fantazije švedskog popa: Tove Lo u elektro pop ruhu

Ako vam treba nešto za seksualnu razbibrigu, odlučit ćete se za švedski rukopis elektroničkoga popa.

Hedonizam i renesansa, naime. To je ono što nam donosi švedska kantautorica Tove Lo na futurizmom osjenčanom albumu ‘Blue Lips (Lady Wood Phase II)’, ploči seksualnog zanosa u kojemu se poetika ljubavnog stapanja i bol prekida veze maskira čežnjom za samouništenjem. I to, ako je moguće, na klupskom tulumu kao alternativi samotnom odlasku kući. Američki magazin V nazvat će ga kolekcijom hipnotičkog zvuka electro-popa, a Financial Times albumom jasnoga plesnog popa. Vulture će dodati kako se, u slučaju trećeg studijskoga pojavljivanja, Ebbe Tove Else Nilsson radi o najboljem albumu njezine karijere.

Tove Lo će umjetničku inteligenciju pri koračanju svijetom popularne glazbe pokazati nizom načina – od njegovanja decentne pojavnosti u medijima preko izazovnosti kojom obiluju njezini nastupi do lascivnosti videospotova poput onoga za najavni single ‘Disco Tits’. Za nekadašnju ljubiteljicu grungea i današnju stanovnicu Brooklyna takav pristup je posve moderan i izrazito snažan. I zato je ‘kontrolna spirala samouništenja’ koju će Irish Times prepoznati u pjesmama ‘Don’t Ask Don’t Tell’ i ‘Romantics’ biti servirana prikazom paralelne stvarnosti koju donose impulzivne odluke o korištenju opojnih sredstava. ‘Blue Lips’ se doima kao otrežnjenje pred kraj noći u kojoj se ono što se pod disco kuglom činilo blještavim i privlačnim otkriva razočaravajućim iskustvom ispod trezvenoga svjetla. Tove Lo je, ističe Vulture, dovoljno hrabra da se prepušta novim užicima, ali i dovoljno pametna da zna kako će je to ozlijediti.

Osnovne teme albuma ‘Blue Lips’ – ploče koju su, između ostalih, koproducirali The Struts, Jack & Coke, Alex Hope, Lulou i Ali Payami – su preklapanje i neslaganje između seksa i ljubavi. Za Tove Lo, ističe se, mozak osjeća, a tijelo misli. A to je proces u kojemu tjelesna intima nestaje u iskrenosti emocija. I ta neposrednost glazbe budućnosti i ploče koju valja proživjeti – ili dosjetiti se jesmo li slično nekada već činili – čini posebnost pojavnosti Tove Lo i njezinih četrnaest pjesama. Ili kao što bi naslov pjesme ‘shedontknowbutsheknows’ rekao: možda stojim na rubu osame, ali znam kako je najbolje žurno zaustaviti ljubavnu vezu samouništenja. Kako? Svatko na svoj način. Glazbom erotike Tove Lo. Ili požudom i tulumom zaborava, recimo. (Goran Komerički)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame