Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Billie Joan: Barren Land – mlada splitska buntovnica s razlogom

Angažirana glazba u Hrvata se dugo vremena svodi na reperska bušenja ili na punkerske musavosti i kroz humor provučenu kritiku sistema. Rijetko se kad nalaze ljudi koji će opisno (premda na nematerinjem već engleskom) izabrati za naslovnu stvar albuma portretirati situaciju u svom vlastitom okruženju. Od grada do države, Splitopolisa do Kvrcvacke. Upravo to čini mlada splitska kantautorica Ivana Pezo a ka Billie Joan čiji je debitantski prvijenac jedan od ponajboljih izdanja na domaćoj glazbenoj sceni još sitno tekuće godine.

Ivana precizno detektira i gađa problematiku, stihovi na engleskoj joj ne predstavljaju problem, odlično se snalazi u dramaturškim rukavcima promišljanja na stranom izražajnom jeziku. Na mjestima gdje Irena Žilić zalazi u nutrinu vlastite intime Ivana Pezo se otkriva prema sistemu i ne odlučuje šutjeti ni držati jezik za zubima.

Uz odlične ideje streličarstva kritike, spot je mogao vjernije pratiti reaktivnost stvari iznimno točne autorice. Kadrovi su lijepo snimljeni ali razblažuju inicijalnu ideju prozivke koja je mogla biti daleko efektnije vizualizirana da se poigralo s malo više jasnijih motiva protiv kojih se usmjeravaju riječi nezadovoljstva. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame