autorski tekstovi KOLUMNIZAM mediji Politička aktuala Zabava

Teorije zavjere – vjerovanje i/ili dobar posao?

Screenshot/Youtube

Nedavno je stranica The Top Tens objavila anketu na kojoj su glasači iz cijelog svijeta mogli dati svoj glas u izboru za najgluplji narod na svijetu. Tradicionalno, Hrvatska i SAD vodile su mrtvu trku za prvo mjesto u kojem je, zahvaljujući photofinishu, SAD za dlaku pobijedila. Presudile su nedavne izjave poznatih Amerikanaca o Zemlji kao ravnoj ploči koje su potpuno izbacile u drugi plan naše adute poput HDZ-a i SDP-a. Doista imamo najneuspješnije političare.

Da nije sve tako sivo, pobrinuli su se dječaci iz Živog zida koji su na jednostavan način probili treće mjesto popularnosti. Iako imaju potporu onih koji su na rubu društva ili pak onih koji biraju Pernara samo da nekom saborskom zastupniku jebe mater, njihova popularnost raste jednakom brzinom kao rast popularnosti raznih teorija i teoretičara zavjere. Kada na listi pozitivnih ličnosti imate budale, lopove i kriminalce, možemo žaliti za propuštenim prvim mjesto najglupljih.

Nije takav rast čudan i specifičan za Hrvatsku. Budala ima posvuda i nikad ih ne manjka. Baš suprotno, svakim danom sve više teorija zavjere, a svaka od njih poteže sve više pratitelja koji povjeruju u takve gluposti. Kondenzacijski tragovi iz mlaznih motora zrakoplova prozvani su chemtrailsima i navodno nas kontroliraju kemikalijama sa visina. O ubojstvu Kennedyja postoji više teorija nego javnih istupa Zdravka Mamića. Elvis Presley je još uvijek živ i okreće lovu od tantijema, a dok Adolf Hitler i dalje isfurava brčiće kao da je Movember svaki dan.

Ljudi koji puštaju takve priče u javnost nazivamo teoretičarima zavjere, narodski rečeno, budale. Možda plasiraju gluposti, ali jedno je sigurno, nije riječ o budalama, a o razlozima nešto kasnije.

Istina ili dobar posao?

Jedan od utjecajnijih teoretičara je Jordan Maxwell, čovjek koji se više od 40 godina bavi razotkrivanjem urota i tajnim društvima. Njegova je filozofija zapravo jednostavna, Vatikan kao najveća kriminalna organizacija gospodari svijetom, a onda ide red mafije, red masona, red Malteških vitezova. Maxwell je zapravo izvor iz kojeg crpe informacije ostali teoretičari.

Tko još nije čuo za reptile koji vladaju svijetom? David Icke, jedan od Maxwellovih učenika, najpoznatiji je teoretičar zavjera koji često bunca o novom svjetskom poretku i eliti koja je nastala križanjem gmazolikih izvanzemaljaca i domorodaca iz prapovijesti Zemlje.

Erich von Daniken, nešto manje poznati teoretičar, ali izrazito originalan. Za sva čuda svijeta samo okrivi izvanzemaljce, od Stonehengea do egipatskih piramida (za one bosanske ne znamo).

Navodno je pojam koji je spasilo novinarstvo, ali Graham Hanckock je posebna vrsta novinara. Točnije, stručnjak za Atlantidu i zapravo je jedini koji zna njenu lokaciju.

Alex Jones je američki redatelj i voditelj radijske emisije čije se teorije zavjere uglavnom svode na terorističke napade i na rasvjetljivanje istine o slijetanju čovjeka na mjesec.

Desničarski mogul Glenn Beck ima možda i najbizarnije teorije, a neke možete pročitati ovdje.

 

Kako sam već naveo, oni su sve, ali budale nikako. Naime, procjenjuje se da Alex Jones zarađuje 10 milijuna $ godišnje. Uz Glenn Becka veže se brojke od 90 milijuna $ samo u 2013. godini. David Icke zaradi samo 10 milijuna $ na knjigama, reklamama i kartama od live nastupa.

Dok netko puši globalne utore i gubi vrijeme na idiotarije, pametni zarađuju na takvima.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame