autorski tekstovi inmediasres Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Monarhija u Hrvatskoj – nema plana povratka, samo nostalgija

Zastava s heraldičkom reinterpretacijom kraljevinskih (zemaljskih) grbova hrvatskih zemalja (Zemlje krune Zvonimirove)

U svijetu danas postoje 42 monarhije. Carstva poput Japana ili vojvodstva poput Luksemburga. Sultanati poput Omana ili kneževine kao Monako. Naravno, postoje i najklasičnija kraljevstva kao što je Velika Britanija. Monarhije poput Danske, vrlo su visokog životnog standarda, a druge poput Kambodže sasvim obratno. Hrvatska je također iskusila monarhijsko uređenje, a neki bi ga voljeli imati čak i danas.
„Moj osobni stav je da Hrvatska treba uspostaviti parlamentarnu monarhiju“, „Pročitao sam ponešto o slavnoj hrvatskoj prošlosti, kraljevima, banovima i ostalim hrvatskim velikašima, pa sam odlučio pristupiti grupi jer mi se dopala ideja da Hrvatska ponovo dobije svog vlastitog kralja“ – samo su neki od motiva novopridošlih članova. Svi su se oni učlanili u Facebook grupu „Hrvatski monarhisti HKRV“. Grupa okuplja sve pobornike monarhizma i one koje samo zanima ova tema. Trenutno broji 343 člana.
„Grupa je nastala uz samu udrugu Hrvatsko kraljevsko vijeće (HKRV), a izvor svega je Facebook stranica Kr. Hrvatska koja okuplja preko 8600 članova i pratitelja“, objašnjava akademski slikar Ante Brešić Mikulić, jedan od administratora grupe i član HKRV-a. Ističe kako je grupa informativnog karaktera i svatko je u nju dobrodošao dokle god vodi rasprave u okvirima pristojnog ponašanja. Članovi osim preko Facebooka, komuniciraju i na javnim druženjima. Brešić Mikulić zalaže se za parlamentarnu monarhiju i ističe kako je ona štedljivija i kvalitetnija u primjeni vlasti od republike.
„Vladar je osoba koja je simbol države, koja je odgojena, a ne izabrana za tu vrstu vlasti. Za razliku od predsjednika predstavlja sve građane, a ne samo one građane i pogotovo interesne skupine koje su ga izborima postavile na vlast“, kazao je Brešić Mikulić.
Među podupirateljima monarhije, kako je vidljivo iz Facebook grupe, ima ljudi s plemićkim titulama, ali i onih čije se prezime ne veže uz nekadašnju aristokraciju. Na upit o tezi kako mnogi smatraju da bi monarhiju zagovarali samo potomci plemstva zbog beneficija koje bi u tom sustavu dobili, Brešić Mikulić tvrdi kako monarhija uopće ne mora imati plemstvo.
„Republika ili monarhija u konačnici nije ono što definira jednakost građana, jedino tko to može definirati su sami njeni državljani“ ističe Brešić Mikulić napominjući kako plemstvo nije privilegija, već obveza činjenja plemenitih djela.
Višeslav Raos, docent na Fakultetu političkih znanosti, objašnjava kako se od monarha ne očekuju iste kompetencije kao od demokratski izabranih političara.
„Ne radi se samo o argumentu da se monarh cijeli život priprema za obnašanje državničkih dužnosti, već da se radi o nestranačkoj i nadstranačkoj osobi koja nije u sukobu interesa zbog nekih profesionalnih ili drugih afiniteta. Za njega ili nju je obnašanje uloge državnoga poglavara poziv, a ne posao“, objašnjava.
Raos napominje kako su neke monarhije poput britanske vrlo skupe, a druge poput Danske prilično skromne. „Općenito govoreći, ne vidim baš da je moguće jasno utvrditi je li monarhija jeftinija od republike, no svakako je lakše srezati proračunski teret monarhije nego li predsjednika“ kazao je Raos referirajući se na privatne prihode monarha.
Raos odbacuje tezu kako je podupiranje monarhije kriza demokracije jer one mogu biti kompatibilne. „Većina monarhista monarhiju gledaju kao vrijednost samu po sebi, kao nešto naslijeđeno iz prošlosti vrijedno čuvanja“, zaključuje Raos.
Brešić Mikulić također napominje kako se samo radi o ljudima koji „baštine kulturu i tradiciju“. „Ne postoji nikakav plan uspostave monarhije, niti je to imalo bitno“, zaključuje Brešić Mikulić.
Zanimljivo, aktualni prijestolonasljednik Habsburške monarhije dvadesetogodišnji je Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen. Kako prenosi portal 100posto.hr, ne zanima ga prijestolje i politika. Ima djevojku i mašta o tome da postane vozač Formule 1, a na putu do tog sna, u svojim dosadašnjim utrkama zabilježio je izvrsne rezultate.

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Novinar, publicist i književnik. U slobodno vrijeme voli studirati.

Komentari

Reklame