Aktualno autorski tekstovi Celebrities Glazba inmediasres KOLUMNIZAM POP COOLTURA showbiz Zabava

DOP komentar: Seljačine iz Bijelog Dugmeta Tifa i Alen – glazbeno interesantni samo ako se tuku

Nije lijepo sukobljavati se, na sceni valjaju vladati mir i harmonija i širiti među publikom i kolegama dobre vibracije. Stavite navodnike po vlastitom nahođenju na sljedeću rečenicu. No, znamo da u stvarnosti nije uvijek tako. Dokazali su to nedavno bivši pjevači postava Bijelog Dugmeta još dok su djelovali aktivno a ne kao cirkuska ad hoc atrakcija i vreća bez dna za Gorana Bregovića.

Alen Islamović, kadar iz šmekerskih metalaca Divljih Jagoda i Tifa Vojčić – obojica birani po principu mačo promuklih glasova koji će kreštati bar blizu jedinog vrijednog i neponovljivog Željka Bebeka (jer što je Dugme bez Bebeka, kao Zeppelini bez Planta, Black Sabbath bez Ozzya, Motorhead bez Lemmyja, Stonesi bez Jaggera, analogijom nastavite redati niz), glazbeno su bili interesantni samo kao marionete i lutke velikog Brege koji ih je koristio za produživanje iskorištavanja momenta iz Juge pod nogama Dugmeta.

Njihova se netrpeljivost godinama povlači po marginama scene i njihovo prisutnost i onaj alfa mužjački nezreli egotriperski moment u kojem ne mogu zauzdati i samokritično pogledati kako su apsolutno nebitni izvođački, autorski, na bilo koji način, čini da se nedavno po rubrikama “Zanimljivosti iz svijeta glupavih” povlačilo njihov offstage okršaj i zamalo makljaža zbog toga jer je netko nekome otpjevao njegovu dionicu. Say whaaaat?!? The fuck?

Tifa je otpjevao stih Alena ili Alen Tifinog, nebitno. Mama, ukrao mi je igračku. Kako malograđanski, kako vrtićanski, kako priglupo, kako neotesano, kako nevažno. Sve daljnje reakcije i slučaj proizveden iz toga samo su potvrda tezi kako je Dugme umro onog dana kad je iz procesa istupio Željko Bebek, nakon albuma “Uspavanka za Radmilu M.”. Tužne epizode poput ove kad se vrtni patuljci bore za svoje mjesto pored cvijeta, trivija su i veća nego bi karikature mogle zamisliti. Njihova glazbena vrijednost uvijek je ovisila o drugima i realno interesantni su bili samo ako izazovu ovakve nedojebane incidente. Šteta imena nekad bitnog čoban rock benda i povijesti glazbe ovih teritorija. (JA)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame