Aktualno Celebrities inmediasres knjige POP COOLTURA showbiz

Sara Strisdberg: “Beckomberga: Oda mojoj obitelji” – knjiga o kojoj se govori

Nova knjiga švedske spisateljice Sare Stridsberg “Beckomberga: Oda mojoj obitelji” djelo je o kojem se govori.

U ovom se, Nagradom Europske unije za književnost nagrađenom romanu autorica kroz lik djevojčice Jackie Darling suočava s vlastitim strahovima. Naime, baš poput Jackieinog oca Jimmieja i jedan je od članova obitelji Sare Stridsberg unutar zidina bolnice Beckomberge pronašao utočište, blagi zatvor i utopijski dom. Beckomberga, naposljetku i jest mjesto u kojem se tanka granica ludosti i normalnosti briše, a samo jedna noć provedena u Beckombergi probudit će ono najljudskije u vama uz mjesta i ljude koje nikada nećete zaboraviti.

Ovaj maestralan roman najmlađe članice Švedske Akademije u sjajnom prijevodu Željke Černok objavljuje Naklada Ljevak.

Ako je čežnja plave boje, osjećaji utkani u roman Sare Stridsberg “Beckomberga: oda mojoj obitelji” nesumnjivo su presvučeni sivkastom patinom i obasjani zrakama zrnatožutog, poput starih fotografija po čijem prašnjavom okviru mile sunčeve zrake i tako razotkrivaju svu tugu i svu ljepotu davno minulih vremena. Kao da se prisjeća nekih prošlih događaja iz vlastitog života, autorica svojim izvanrednim poetskim stilom upliće nevjerojatnu životnost u priču o nesebičnoj, dječjoj ljubavi djevojčice Jackie Darling za oca Jimmieja Darlinga.

Poput djevojčice iz jedne druge priče s kojom dijeli prezime, i Jackie odrasta u jednom utopijskom domu. No njezin je nešto manje sretan i omeđen zidovima. To je, zapravo blagi zatvor, mjesto gdje granica normalnosti i ludosti biva duboko uzdrmana. Autorica se, na neki način, tih događaja doista prisjeća jer podnaslov Oda mojoj obitelji nije slučajan. Premda je i za nju ovo iskustvo bilo vrlo intenzivno i katkada duboko uznemirujuće, pričom o potrazi za slobodom odala je počast svojim precima. I obračunala se sa strahom. Premda je, kao mala djevojčica, uvijek sa strahopoštovanjem zastajala pred ulazom u tu monumentalnu zgradu, Beckomberga je danas više ne plaši.  Baš kao što ne plaši niti mnoge koji su Beckombergu, najveću psihijatrijsku bolnicu u Švedskoj, doživljavali kao ožiljak, odbojan pečat u samom središtu države blagostanja. Za druge, one s druge strane Beckomberga je također bila izvor straha, prestravljenosti od gubitka slobode i blagog smirenja zbog pronalaska utočišta. Upisujući te dvije strane švedskog društva, toliko razdijeljene, a opet tako bliske, u svoje likove, Sara Stridsberg pokazala je koliko je tanka, koliko protočna granice između normalnosti i ludosti. Jedna će vas noći u Beckombergi Sare Stridsberg učiniti ljudskijima, a njena mjesta i ljude nosit ćete sa sobom zauvijek.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame