Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Jimi Hendrix: Mannish Boy – ratificirana prošlost blues rock božanstva

Rock and roll revizionisti su više puta ratificirali. Takav se briljatna um i prst nije rađao.

Kult i mit o Jamesu Marshallu Hendrixu zasigurno nije odoljevao vremenu samo zbog patnje nostalgičara. Jimi je imao mojo. I čuvao ga je na nastupima kad nije odmaglio u oblaku dima. Znalo je i takvih momenata biti. No, nakon Expirience perioda i zamjene pratećih muzičara, kad se rasviravao po blues shemama s momcima iz Band Of Gypsies, datiralo je hrpetina nastupa koji su prepričavani zbog virtuoznosti Jimijeve.

Tako je prerada, prearanžiranje i razrada Muddy Watersova klasika, ubrzanog i promjenjenog uživo, snimljenog na nastupu u Record Plantu u New York, proljeća 1969. postalo još jednim traganjem za boljom prošlošću. Ovaj puta s pravom. Nije otišlo u zamorno improviziranje kad purple haze preuzme inicijativu, te su Billy Cox na basu i Buddy Miles za bubnjevima slijepo popratili Jimijev solo.

Inače, radi se o najavi posljednjeg iz trilogije albuma, nazvanog “Both Sides of the Sky” uz ranije “Valleys of Neptune” (2010.) i “People, Hell and Angels” (2013.) na kojima se kompiliralo dotad neobjavljenih arhiva Jimijevih snimaka uživo. Tragovi vrijedni ne samo dokumentarne snage već i svjedočenja iz prve ruke, nanovo i nanovo impresivnosti njegova gitarističkog genija. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame