Aktualno Celebrities Glazba Interview POP COOLTURA showbiz Zabava

Kawasaki 3P: Tehnički i idejno “Jebanje” je jedinstveno

Jedna od institucija zagrebačkog ali i hrvatskog rock and rolla, kvartovski mangupi i huligani Kawasaki 3p trijumfirali su lani velikim solo koncertom u maloj dvorani Doma sportova čime su lupili pečat na treći studijski album “Goli zbog pasa” i nastavak svoje zafrkantske uloge na domaćoj sceni. U periodu mirovanja između novih studijskih nastupa i pokojeg festivalskog popričali smo s bendom, tj gitaristom Tonijem Babarovićem-Babketom o stanju u bendu.

* U kojoj je fazi sad bend nakon izlaska zadnjeg albuma, rade li se materijali na zovi album?
Dosta smo svirali nakon izlaska albuma “Goli zbog pasa” i u prvih godinu dana nismo razmišljali o radu na novim stvarima. Negdje od ljeta prošle godine počeli smo vrtiti neke nove rifove i slagati ideje i tekstove. Planiramo ovog proljeća snimiti par novih stvari i vidjeti kako zvuče, pa će možda izaći i prvi singl ako budemo zadovoljni napravljenim.

* Da li drugi glazbeni bendovi članovima K3P-a smetaju u smislu oduzimanja vremena od rada na novim materijalima?
Istina, dosta članova svira po nekim drugim bendovima (npr. Viduka s Kojotima, Pavlica u Jinxima …) ili ima neke druge glazbene projekte. To nam ponekad otežava uskladiti termine nastupa, pa menadžer mora obaviti 100 poziva da se sve uskladi. No, većinom se uspijevamo uskladiti. Što se tiče
rada na novim materijalima to nije toliko problem jer K3P ima svoj prepoznatljiv stil i ne vjerujem da se autorski rukopis u nekom drugom bendu u većoj mjeri prelijeva na K3P ili obrnuto. Ipak je nas devet i svatko unosi nešto svoje u te pjesme i zato nužno zvuči originalno. Veći je problem u stvari
vrijeme i razina posvećenosti jednom projektu. To i je jedan od razloga zašto smo malo sporiji pri stvaranju i izdavanju albuma.

* Već ste bili na Brijačnici. Kako je bilo prvi put i što pripremate za reprizni nastup – ima li nekih novih koncertnih stvari?
Svirali smo na prvoj Brijačnici u siječnju 2016. koja se tada održala na Velesajmu. Mislim da je bio drugi dan i znam da smo svirali s Partibrejkersima i MORT-om. Tada nam je album “Goli zbog pasa” bio još friški i svirali smo negdje pola novih i pola starih stvari. Nam je bio jako dobro tu večer na stejđu, a po reakciji publike mislim da se i njima naš nastup svidio. Kada bi ponovili tu atmosferu i interakciju s publikom i ove godine bio bih zadovoljan. Sad u subotu svirati ćemo naravno malo drugačiji repertoar, ali opet šareno, kombinaciju nekih novijih i starijih stvari. Vjerujem da publika sad zna bolje zadnji album pa tu očekujemo još više podrške, ali neće bit problema, složili smo to super. Zanimljivo će nam biti i svirati u Boćarskom domu jer u toj dvorani još nismo nastupili, pa nam je to dodatni izazov.

* Kruna koncertne karijere bio je solo nastup u krcatom Domu sportova lani. Kakva su sad sjećanja kad su se slegli dojmovi?
Da, prošlogodišnji samostalni nastup u Domu sportova nam je bio izazov, vrlo lijep događaj i super iskustvo. Tada je to bilo dosta stresno, puno organizacije, intervjua, promocije, smišljanja videa, Devine Vixen, Mario Kovač, što sve ne. Nismo bili ni sigurni kako će sve to ispasti i uklopiti se u
željenu K3P sliku i zvuk. Sada s odmakom smo sve zadovoljniji i mislim da je šou bio odličan i neponovljiv.

* K3P slovi kao izvrstan koncertni bend i tu poziciju zadržavate svakim nastupom. Ima li bojazni da se od prečestog nastupanja ne desi prezasićenje publike bendom?
Nekako uspijevamo napraviti dobru atmosferu na stejđu i dobar kontakt s publikom i to je jedno s drugim u povratnoj sprezi i jedno drugo hrani. Tako da kada zarolamo tu energiju na live nastupu jednostavno ispadne dobro. Što se tiče prezasićenja, tu dosta pazimo da ne sviramo prečesto u istom gradu ili pred vrlo sličnom publikom. Osim toga pokušavamo svaki nastup začiniti nečim novim, bilo vizualno bili glazbeno.

* Da li još uvijek uživate kao dio publike u nastupu vama dobrih bendova kad se spustite s pozornice i koje su vam najomiljeniji bendovi uživo općenito? 
Da, naravno, i mi smo publika, idemo na koncerte i slušamo bendove koji nastupaju prije ili nakon nas na festivalima. A, što se tiče omiljenih live bendova, to je teško pitanje jer to znači da smo ih morali gledati puno puta. Eto, recimo Gogol Bordello sam gledao nekoliko puta i svaki put su imali tu zaraznu live energiju. Od regionalnih recimo Repetitor ima dobar i energičan live nastup, pogotovo kao trojka, a i već klasično Let3 to zanimljivo i profesionalno radi.

* A od ovih koji nastupaju na Brijačnici?
To je dosta subjektivno, ali po meni: Partibrejkersi – uvijek isti, a istovremeno odlični i nezamjenjivi; She Loves Pablo dobar stoner i trebalo bi ih vidjeti live; Atran Lili – zanimljivo i svježe, urbano beogradski.

* Koji vam je od vaših spotova najdraži i najbolji?
Uh, teško. Tehnički i idejno “Jebanje” je jedinstven jer je snimljen u jednom kadru, traje 5 minuta, a nije dosadan. “Kristin” je zanimljiv sa Demirelom i kadriranjem iz ruke. “Puta madre” i onaj naš skok je nevjerojatno jednostavna glupost koju smo jedva izveli. Tomfin pad s biciklom niz padinu u “Klint Istvudu” je kaskaderski opasan. U “Sobu” ima toliko stroboskopa da je opasan za psihu. I tako, svaki ima nešto zašto ga vrijedi vidjeti. Ukratko, moraš skupit (pogledat) sve.

* Kada bi mogli očekivati nove pjesme K3P-a?
Kao što rekoh, bit će nešto prije ljeta, ako svi budemo živi i zdravi.

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame