Aktualno film inmediasres knjige POP COOLTURA showbiz Zabava

Superherojska gay ikona: 80 godina Supermana

Bilo je to tamo negdje početkom osamdesetih. Ljeto.

Sav normalan svijet na plaži, a u starinskoj kuhinjici natrpalo se toliko djece da doslovno nema zraka. Razlog više nego simpatičan. Jedan naš mještanin iz Australije donio video rekorder. Jedno sasvim novo tehnološko čudo o kojem smo mi vlasnici jednog i pol TV programa plus RAI UNO, kad bi bilo lijepo vrijeme, mogli samo sanjati. Film koji smo gledali za današnje pojmove je malo naivan, ali mi se u tom trenutku s tom tvrdnjom sigurno ne bismo složili. Inače, nije bio original već VHS snimka s australske televizije tako da nije bilo ni prijevoda, ali što će ti. Dojučerašnji strip junak sa novinskog papira EKS almanaha oživio, navukao donje gaće na plave tajice, leti i spašava svijet. Kud ćeš bolje?

Ove godine Superman slavi svoj 80 – ti rođendan.

O PRVOM BROJU

Da bi stvar bila još zanimljivija izdavačka kuća ‘Action comics’ tim će povodom u travnju izdati svoj jubilarni 1000 – ti broj u cijelosti posvećen svom najpoznatijem junaku. Najavljena je i ekskluzivna premijera jedne pedeset godina stare, dosad neobjavljene, epizode.
Inače, prvi broj ‘Supermana’ pojavio se u lipnju 1938.

To je ona famozna strip sveščica poznata iz rubrika o najskupljim stripovima svih vremena. Pretpostavlja se da na svijetu postoji samo stotinjak kopija i zanimljiva je priča o onoj koju je posjedovao Nicolas Cage. Poznat kao strastveni kolekcionar stripova svoj je primjerak 1997. platio 150 000 dolara da bi nekoliko godina kasnije, prilikom pljačke njegove kuće u Los Angelesu strip bio ukraden. Pronađen je tek desetak godina kasnije, vraćen glumcu i na aukciji prodan za 2,16 milijun dolara. Spomenimo i gospodina Davida Gonzalesa iz Minnesote. Čovjek je htio riješiti problem izolacije u svojoj staroj kući i srušivši zid pronašao prvi broj Action Comics Supermena. Strip je dosegao cijenu od 175 000 dolara jer su šokirani ukućani izvlačeći ga iz zida potrgali posljednju stranicu. Inače, prvi broj je koštao deset centi.

O AUTORIMA

Priča je općepoznata. Pisac Jerry Siegel i crtač Joe Shuster šest godina su stvarali lik Kal – ela sa daleke planete Kripton. Svoju su suradnju započeli 1933. stvorivši prvo lik ćelavog zločinačkog genija koji vlada cijelim svijetom da bi od njega nastao Superman. Počinje dugogodišnja potraga za izdavačem koja nije bila baš najuspješnija i rezultirala je time da će razočarani Shuster u jednom trenutku sve svoje nacrtane table baciti u vatru, a Siegel će ih izvući i spasiti u zadnji čas.

O LIKU

Supermanov rodni Kripton je civilizacija koja je toliko ovladala znanjima brojnih galaksija te je kao takva dosegla takav stupanj tehnološkog savršenstva da je (logično) nestala u eksploziji. Trenutak prije eksplozije, roditelji malog Kal – ela šalju svog sina na trogodišnje putovanje prema Zemlji. Tamo ga usvajaju farmeri Jonathan i Martha Kent, daju mu i ime Clark (Clark Kent je kombinacija imena hoolywoodskih glumaca Clarka Gablea i Kenta Taylora). Ovaj, zahvaljujući slabijoj gravitaciji nego što je na njegovoj rodnoj planeti, ubrzo uviđa da posjeduje nadljudske moći koje stavlja u službu zaštite čovječanstva.

Supermanovo odijelo inspirirano je Flash Gordonom, a već spomenute gaće na tajicama i plašt postaju nezaobilazni modni dodatak superherojskog univerzuma. Njegovi lik i djelo su se, u 80 dugih godina postojanja, mijenjali nebrojeno puta. U prvim epizodama npr. sa svojim se protivnicima razračunavao na najgrublje moguće načine tako da je nasilje i ubijanje protivnika bilo nešto sasvim normalno. Desetak godina kasnije liku je usađen ‘moralni’ kodeks ponašanja i ubijanje je bilo izričito zabranjeno. Lex Luthor, Lois Lane, Lana Lang, Linda Lee, Lucy Lemare, Lory Lemaris … samo su neki od brojnih likova iz njegovog svijeta.
Ususret obljetnici vrijedi spomenuti da će u Supermanovu čast u Clevelandu, u blizini Rock and roll kuće slavnih dogodine biti podignut četiri metra visok i tri milijuna dolara vrijedan spomenik.
It’s a bird? It’s a plane?…

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame