Celebrities Glazba POP COOLTURA

Krešimir Blažević: Vječno mlad

Pop kultura se, baš kao i kuća, gradi od temelja. Krešimir Blažević, frontmen grupe The Animatori, jedan je od kamena temeljaca današnjoj pop sceni u Hrvata.

Osim što se pokazao kao izvrstan glazbenik, bio je i osebujan pjesnik neposrednog izraza, slobodnih svjetonazora, a opet promišljen i produhovljen. Objavio je zbirku poezije “I jedne i druge”, knjigu pripovijedaka “Sam u koloni” i prvu domaću rock autobiografiju “Ostat ću mlad” (2003.). Pisao je glazbene kritike u časopisima “Vijenac”, “Kana” i “Cantus”. The Animatore je osnovao 1982. godine i vrlo brzo nakon toga su postali jedan od najpopularnijih sastava, kada su i nastali njihovi najveći hitovi, poput “Ljeto nam se vratilo”, “Anđeli nas zovu da im skinemo krila”, “Ostat ću mlad”, “Male curice”, “Kasno je za prosinac” i mnogi drugi.

Kao magistar znanosti kretao se inventivno temama etnologije i komparativne književnosti, povezujući tako mitologiju naroda s glazbenim mitovima.

Poznat i kao “hrvatski Elvis Costello”, Krešo je rođen 1958. godine u Slavonskom Brodu gdje je završio opću gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost. Radio je sve što se u glazbi može raditi. Od 1982. intenzivno se bavi glazbom kada je osnovao vlastitu grupu The Animatori te u njoj bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist.

The Animatori su vrlo brzo po osnutku postali jadan od najpopularnijih sastava novog vala na prostoru bivše Jugoslavije a njihove pjesme snimljene tijekom osamdesetih godina još i danas traju. te ne ostavljaju ravnodušnima ni sve generacije koje su nastupile poslije. Krešo se u svojoj autobiografiji objavljenoj 2003. godine pod nazivom “Ostat ću mlad”, prisjeća svojih mladenačkih godina, nastanka sastava, života rock’n’roll zvijezde i svega onoga što je vezano uz to. Također otkriva priču o vremenu koje je imalo svoje heroje, velike i male, a jedan od njih bio je i sam autor. Krešo Blažević bio je jedan od najnadahnutiji domaći interpreta koji su stvarali mladenačke himne bezbrižnosti i naivnosti.

Godine 1989. bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić, te glazbeni producent. Godine 1991. radio je kao urednik publishinga u Croatia Recordsu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost.

Objavio je zbirku poezije “I jedne i druge” i knjigu pripovijetki “Sam u koloni”. Pisao je glazbene kritike u časopisima “Vijenac”, “Kana” i “Cantus”. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a njegova kratka biografija nalazi se i u izdanju Sveučilišta “Cambridge Who is Who in Popular Music“. Godine 2001. zajedno s Brankom Bogunovićem Pifom snimio je album Julija je bacila svoj krevet kroz prozor. Autor je prve domaće rock autobiografije, naziva “Ostat ću mlad”.

Godine 2006. sa sastavom Kulen Gang snima obradu svoje pjesme “Dok ja ležim cijeli dan u sjeni”, a izvodi ju zajedno s frontmenom Zvonimirom Ćosićem.

Krešimir Blažević umro je u 49. godini života 19. ožujka 2007. godine u Zagrebu. Mjesec dana kasnije, u Tvornici kulture održan je veliki koncert u znak sjećanja na Krešimira Blaževića. Koncert je trajao više od dva i pol sata, a na njemu su nastupili brojni Krešini prijatelji i glazbenici iz vremena novog vala. Osim Animatora (Zoran Haraminčić, Goran Markić, Rista Ibrić i Vatroslav Markušić), nastupili su još i Darko Rundek, Zoran Predin, Aki Rahimovski, Renato Metessi i Zvijezde, Branko Bogunović-Pif, Neno Belan, Davorin Bogović, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Marina Perazić, te kćerka Kreše Blaževića, Hana sa svojim sastavom. Od 2008. godine,  Građanska udruga Kameleon & mreža te najbliži Krešini prijatelji redovito organiziraju koncerte u znak sjećanja na velikana ovih prostora.

Krešo, sretan rođendan

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame