Aktualno izložbe POP COOLTURA

Interdisciplinarni projekt « ZA vs. PROTIV »

Interdisciplinarni projekt « ZA vs. PROTIV » autorice Jelene Remetin umrežava scenski pokret, scenografiju, zvučni dizajn, dramaturšku riječ te virtualni svijet kao umjetničke kategorije stavljajući time naglasak na virtualnu stvarnost i zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnije dramaturško sredstvo. Kombinirajući snagu teatralnog izražaja, prvenstveno pokreta i naracije te virtualne stvarnosti, projekt iscrtava posve drugačiji način interaktivnog storytellinga koji simulira virtualni svijet u širokom vidnom polju od 360 stupnjeva.

Projekt ističe važnost suočavanja stvarnosti nasuprot virtualne stvarnosti, kao i scenografije koju gledatelj doživljava u realnom vremenu i u koju ulazi kao glavni akter priče te na takav način pronalazi svoje mjesto u izloženom storytellingu gradeći vlastiti pogled na događaj prema onome što mu se vizualno nudi uz pomoć interaktivnog zvuka.

Tekst i mise en scène instalacije tematiziraju nasilje u svim svojim oblicima te pokazuju ambigvitet koji postoji u ljudskim odnosima, lažne impresije kao i osude koje imamo prema drugima. U ovoj se instalaciji publici nastoji stalno mijenjati nit priče, a time i njezino mišljenje prema likovima. Na takav način sudionik je potaknut da iznese vlastito viđenje događaja koji je inicirao cijelu priču te da se prikloni jednom od njih ili možda ne.
Međutim, ukoliko se ne priklonimo jednoj od strana onda ono gubi smisao, jer ako nismo ZA, onda smo PROTIV.
Instalacija koja će biti predstavljena zagrebačkoj publici u ZPC-u, prva je u nizu serija o agresiji, a gdje se izravno susrećemo sa seksualnom agresijom.

Autorica projekta je Jelena Remetin, hrvatsko-francuska umjetnica koja djeluje na polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija. Rođena je u Splitu, ali već više od dvije dekade živi u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET-u, visokoj školi za fotografiju i film, pri CEFPF, europskom centru za filmsku produkciju, te specijalizirala virtualnu stvarnost na DIXIT-u.
Njeni recentni izložbeni projekti uključuju audio-vizualnu prezentaciju U svakom prostoru postoje ljudi (Lauba, Zagreb, 2016.), samostalnu izložbu Kotač vremena u sklopu Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj (Francuska medijateka 2015. i Salon Galić, Split, 2016.) te grupnu izložbu Lovepiece (Galerija Galženica, Velika Gorica, 2017). Jelena Remetin članica je HDLU Zagreb i francuskog strukovnog umjetničkog udruženja La Maison des Artistes.

Službeno otvaranje instalacije je 31. siječnja u 20.00 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a umjetničku se instalaciju može pogledati svakim danom od 17.00 – 21.00 h do 7. veljače 2018.

Ulaz je slobodan.
Produkcijski tim: Ivan Mrđen, Jelena Remetin, Jelena Mićić, Andrea Remetin, Tatjana Aćimović
Glazba i zvučni dizajn: Damir Šimunović
Glasovi: Mirna Herman Baletić, Nadja Joksimović, Tvrtko Jurić, Nataša Kopeč, Milica Manojlović, Frano Mašković, Jelena Mićić, Irma Milović, Romano Nikolić
Plesači/koreografi: Branko Banković, Filipa Bavčević, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Almira Osmanović
Muška silueta: Borna Baletić
Podrška u izradi VR sadržaja: Spotlight
Tehnička podrška: Samsung i T-Mobile
Produkcija: umjetnička organizacija DE FACTO u suradnji s umjetničkom organizacijom YELO

Projekt je ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame