Aktualno Glazba inmediasres Interview POP COOLTURA showbiz Zabava

Sudar Percussion: Jean Michelle Jarre nas podržava u svemu što radimo s njegovom glazbom

Prije najavljivanog koncertnog audio vizualnog spektakla u Lisinskom popričali smo Goranom Goršeom o cijelom projektu.
* Ponešto uopće o početku djelovanja u tom zahtjevnom i atipičnom sastavu?
Sudar Percussion je zaista neobičan sastav po pitanju instrumenata. Radi se o orkestralnim udaraljkama koje kroz naše projekte promoviramo na svim područjima. Marimba, vibrafon, glockenspiel, timpani, orkestralna zvona i sl. instrumenti u ovom projektu Oxygene su odlično povezani s elektronikom koja se također uživo izvodi na malletkatu (električnoj marimbi). Svi članovi ansambla su akademski vrhunski glazbenici: Filip Merčep, Nicolas Sinković, Adriano Bernobić, Aleksandar Vešić, Robert Batelić i Goran Gorše.
* Tko je kumovao imenu i kako je nastalo? 
Sudar je prvobitni naziv dobio od Samoborski udaraljkaši, obzirom da je nastao u Samoboru i većina ljudi je iz Samobora, no danas je to sudar svijetova, različitih glazbenih suradnji i lako je izgovorljivo na svim jezicima svijeta:)
* Suradnja s Matejom Meštrovićem. To je zapravo bilo prvi puta da je šira javnost čula za sastav, zar ne?
Oni koji prate Sudar od početka njegova djelovanja čuli su sigurno i prije da je u Samoboru osnovan band ili ansambl takve vrste. S Meštrovićem je bio projekt autorske glazbe, također konceptualnog karaktera i malo je bio bliži široj publici.

* Odakle ideja za obrađivanjem Jean Michelle Jarrea?
Ideja je da naprosto udaraljke mogu donijeti njegovu glazbu na jedan posve drugačiji i zanimljiv način. Povezivanje s elektronikom, multimedijom, videom, 3d mappingom, scenskim i rasvjetnim efektima, posebno izgrađenom i dizajniranom scenografijom uvelike utječe na krajnji rezultat projekta Oxygene. Baš onako kako je J.M.Jarre to zamišaljao i prezentirao publici osamdesetih godina.
* Molimo predstavite nam cijeli projekt od “Oxygenea IV” do “Revolution”, kako je tekao proces?
Proces provedbe samog projekta Oxygene traje već dvije godine i još uvijek se razvija i raste. Naš stav prema takvom projektu je prepun poštovanja i nosi veliku poruku te postavlja pitanje kuda ide ovaj svijet i zašto ga ne bi promijenili nabolje na način da svako krene od sebe samog. Počelo je s idejom da obradimo njegovu najpoznatiju skladbu Oxygene, snimimo video spot na Medvedgradu s gas maskama i izdamo ga na svjetski dan zaštite ozonskog omotača 2016. godine. Zatim se uključio gost na trubi Darko Sedak-Benčić s izvedbom Ron’s Piecea. Za tu pjesmu smo snimali live video spot u RSL studiu u Sloveniji u režiji Sandre Mihaljević i Igora Ivanovića. Također na isti način snimali smo Velvet road i sada je došlo do suradnje s Božom Vrećom i Stefanom Milenkovićem na pjesmi Revolution. To je spoj tri različita glazbena svijeta i vrsta umjetnika, te kao takav je sam po sebi zanimljiv, a nosi također poruku. Sve je bazirano na velikom entuzijazmu i da nije tako projekt ne bismo mogli realizirati.

* Je li kod prearanžiranja kompozicija s obzirom na upotrebu drugih instrumenata bilo puno zahtjevnih momenata ili je išlo glatko?
Ništa ne ide glatko kada ulazite u novi projekt. Puno je bilo promjena oko samih aranžmana i formi, ali to je normalno.Sve ima svoje prepreke koje se trebaju savladavati i nije ni čudo da se na projektu Oxygene radi već pune dvije godine, no čovjek treba biti strpljiv.  Ono što je pozitivno je da J.M.Jarre daje podršku i potporu cijelom projektu, to nam puno znači.
* Je li ikad bilo osvrta sa strane vezano za covere da zašto ne radite autorske pjesme nego se oslanjate na tuđi rad, pa koliko god virtuozni u izvedbi bili ipak ostaje samo tehnička odličnost a ne i autorska?
Tri godine smo radili autorsku glazbu M. Meštrovića, u ovom projektu su također dva autorska naslova Nicolasa Sinkovića, ujedno i aranžera cijelog projekta. Naše mišljenje je ako i radimo cover glazbu da mora biti bolja od originala i prezentirana na drugačiji način. U svakom slučaju kvaliteta nam je na prvom mjestu i nikada nismo do kraja zadovoljni, jer uvijek znamo da može nešto biti bolje. Ne brinite, doći će na red i autorska glazba:)
* Jeste li možda dobili kakav odgovor autora i samog Jarrea o vašem projektu?
J. M. Jarre je sa svime upoznat i kao što sam rekao imamo od njega podršku za sve što radimo…

* S obzirom na današnje rigorozne copyright standarde kako je uopće tekao proces dobivanja prava obrađivanja njegovih pjesama? Jeste li morali dobiti dozvole vlasnika autorskih prava i njegovog publishera da bi uopće mogli raditi?
Morali smo naravni pridobiti sve dozvole i riješiti sva prava sukladnu zakonima o zaštiti autorskih prava. Bez toga se ne bismo usudili raditi na projektu. Sami proces je išao na višim distancama s njegovim publisherom BMG i hratskim IDM musicom.
* Koliki je međunarodni potencijal tog projekta? Hoće li biti turneja po inozemstvu?
Turneja s tim projektom je bila već prošle godine i u planu je nova turneja po Hrvatskoj i u inozemstvu. Potencijal projekta je zaista veliki i namijenjen je velikim pozornicama i koncertim dvoranama. Neke europske zemlje već pokazuju interes za predstavljanje ovog projekta.
* Kakvo nas audio vizualno iskustvo očekuje u Lisinskom i ima li kapaciteta ostatak Hrvatske vidjeti taj koncert?
U Lisinskom Vas očekuje do sada najveći oblik postave projekta OXYGENE sa 70 izvođača, specijalnim efektima, 3D mappingom, autorskim video projekcijama. Oni koji su uspjeli doći do ulaznice na vrijeme sigurni smo da ćemo im prijuštiti nezaboravno iskustvo i dvoranu pretvoriti u pravu iluziju. Svi koji dolazite slobodno se opustite i guštajte s nama.
* Neki sljedeći naredni planovi?
U planu su koncerti i završetak albuma Oxygene kao i nove glazbene suradnje. Sve pratite na našoj facebook stranici Sudar Percussion ili na www.sudarpercussion.com
Ivan Perić
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame