autorski tekstovi KOLUMNIZAM Nekategorizirano Politička aktuala POLITIZAM showbiz Tehnologija Zabava

Umjetna inteligencija napada: Prirodna Hrvatska u opasnosti

Nedavno je u Dubaiju prikazana umjetna inteligencija u obličju jednog ginoida po imenu Sophia, građanina Saudijske Arabije, koji se lijepo razgovarao s voditeljem predstave sjedeći za pultom pred posjetiteljima, među kojima su – naravno – bili i potencijalni investitori. Kao i svaka prava miss, ginoid (odnosno ženski android) Sophia istaknula je s ljupkim smiješkom da će raditi na stvaranju mira u svijetu. Bez obzira radi li se o lukavoj prijevari ili je AI stvarno toliko napredovao, već se neko vrijeme nameće pitanje kad će umjetna inteligencija postati inteligentnija od čovjeka i jesmo li spremni na to. Mi u Hrvatskoj, međutim, znamo kako je to kad u zemlji zavlada inteligencija koja je puno gluplja od ljudske.

Bar se tako čini. Osobno ne vidim veliku razliku između hrvatske ministrice gospodarstva Marine Dalić i ginoida, osim što Marina dokazano nije dovoljno dobro programirana da se ne počne smijati iz čista mira, bez veze s događanjem oko sebe. Treba upozoriti Škegru na taj propust IT-jevaca, ako nije previše zauzet skupljanjem boca. Po domjencima. Inače, mi već znamo što se događa s inteligencijom koja je superiornija ovoj trenutno dominantnoj u našoj zemlji. Prisiljena je emigrirati u zemlje u kojma se inteligencija kao svojstvo organizama više cijeni: u Irsku, Njemačku… Eto, baš u toj hiperkatoličkoj Irskoj premijer je donio prijedlog zakona kojim se ukida zabrana pobačaja. Time je pokazao koliko je pro-life ideologija zapravo besmislena. Tvrdeći da se bori za očuvanje ljudskih života od začeća, zapravo uništava živote žena, ne uspijevajući spasiti ni te nove živote. Time je irska vlast pokazala inteligenciju. Hrvatska vlast, međutim, sve više daje krila pobornicima pro-life ideologije, koji smatraju da se bore protiv još gore, rodne ideologije. A rodna ideologija je izmišljotina ekstremnih konzervativaca, pa čak i da nije tako u Istanbulskoj konvenciji se ne krije ništa slično tome. Naša domoljubna ‘inteligencija’, dakako, sklona je puhati i na hladno, jer nikad se ne zna. Lonac u kojem se kuha žaba može se polako zagrijavati dok ne zakrčka, a onda će već biti kasno – smatraju oni. Ili barem žele da se misli da tako smatraju, ako im cilj nije jednostavno da se dočepaju vlasti i začepe usta svima koji imaju nešto protiv toga.

Još jedan proplamsaj inteligencije vidljiv je na slučaju udara automobila u središnjicu HDZ-a, što je u nekim medijima okvalificirano kao ‘teroristički napad’. Kad su vozača pitali što je pio rekao je vjerojatno:”Gemišt, i BIL je LADEN”. Odmah je priveden zbog terorizma. Inteligencija se pokazala i u slučaju Ramljakovog rukovođenja Agrokorom, gdje je posvuda namjestio sebi poslušne ljude i firmi u kojoj je radio namjestio konzultantske ugovore od valjda blizu milijardu kuna. No, to je sitnica koju se lako previdi u moru milijardi eura nenaplativih dugova, smatra umjetna inteligencija Dalić, koja o tome po vlastitim riječima nije znala ništa. Kao što ni ginoid ne zna ništa o dosta toga, ali zna kako ‘uspostaviti mir u svijetu’. Ništa, jednako tako, ne zna o tome ni inteligentni bivši ministar financija Linić, ali zato smatra da je uspjeh već ‘postići dogovor’. O tome kako je dogovor postignut ni slova. To je ta inteligencija koja ‘ne zna’. I on je tako fino postizao dogovore i u predstečajnim nagodbama, a neke stvari je u takvim slučajevima bolje naprosto – ne znati. Radi mira u zemlji i svijetu, najbolje je da se s ‘investitorima’ nađe nakon presice, kad nitko ne gleda. I ako vas pitaju, imate spreman odgovor u svojem čipu: “ne znam”, “ne sjećam se”… Upravo fantastično inteligentno i sudski neutuživo, ne podliježe kaznenom progonu niti ikakvim drugim sankcijama. Osim ako vam se netko slučajno na ulici ispovraća po odijelu, ali kemijske čistionice su uvijek dostupne.

Umjetna inteligencija razvila se ponajviše na polju seks-robotike. Čak je i ugrozila tržište prostitucije do te mjere da su se prostitutke pobunile: oduzima im se posao. A one pružaju punu uslugu, pričaju s klijentom, suosjećajne su. Nevjerojatno da ih može zamijeniti stroj s rupom. Naravno, postoje i androidi za žene, mehanički ramljaci i nadani. Kako taj neoliberalizam sve uništava i dehumanizira, užas jedan. Očekuje se da kao prave saboterke odu razbijati robotice svojim klompama. No, što se može, svijet ide naprijed, i ginoid je bolji od ljudske ženke u tome što se u potpunosti prilagođava zahtjevima korisnika. Drugotnost joj je prava (iako mehanička) priroda. Uči od njega šutke senzorima i prilagođava se programom.  Nije nikad zlovoljna, ne boli je glava, uvijek je spremna za bojovnika kad dođe u dom i uvijek kaže baš ono što taj ‘korisnik’ želi čuti. Ako bismo htjeli naći dobru paralelu iz svijeta naše politike, predsjednica Kolinda osim što je umjetna plavuša i ima umjetne trepke, također odgovara i ovom uvjetu. Srpskom predsjedniku Vučiću priđe na mostu i srdačno ga izljubi, uzme cvijeće, pa na povratku kaže “još će puno vode proći Dunavom dok Srbija i Hrvatska postanu prijateljske zemlje”. Zatim malo ode do Putina da mu se izjada oko Agrokora, ali zaboravi spomenuti neugodne sankcije koje Hrvatska provodi prema Rusiji, pa trk natrag Trumpu kao šiparica, trept-trept… Svakom kaže ono što želi čuti, prilagodi se, i svi sretni i zadovoljni odlaze kućama. Spomenula je čak i da je jako nemoralno to što Ramljak radi namještajući svojoj firmi grdne honorare od države i svi su seljaci na to povikali ‘tako je!’, pa od oduševljenja skočili s konja u koprive. Ona će to odmah riješiti, jer ima ‘velike ovlasti’. Na primjer, može izmjestiti ured, iako takva mogućnost čak nije predviđena ni nekim zakonom. Usput će zaboraviti koliko ta njena izmještanja, zapravo, koštaju porezne obveznike, kao i onih 70-ak putovanja po svijetu, tek nešto malo više od Josipa Broza kroz 35 godina vladavine. Žena je prilagodljiva. Kao guma. Prianja na svaku površinu. A ne kao neki tvrdi diktatori. Naravno, sretan narod plaća sve to, zimske i ljetne gume, Australiju, SAD, bit će i Kinu i Japan… Užitak je to. Kod užitka se ne pita za cijenu. Što te ne ubije, to te ojača.

Doduše, neka dosadna zanovijetala kakvih uvijek ima u izobilju upozoravaju i da bi seks-roboti mogli postati opasno oružje ako bi netko hakirao ‘čip’ koji njima upravlja. U tom bi slučaju mogli vrlo lako likvidirati svojeg korisnika. Ili barem nabaviti masu oružja po sniženim cijenama, od kojega će na kraju netko i poginuti. U tom slučaju ništa se ne može. Fućkaš život. Užitak ne pita za cijenu.

Jan Klasinc

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame