Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Silente: Falange #MaloMagleMaloMjesecine – metafore od kojih uši krvare

Fenomen dubrovačkih pop rock zanesenjaka Silente, njihovog postanka, njihove terce za tišinu, njihova uspjeha i medijske pratnje svakog sljedećeg singla/spota, njihovog prestanka i povratka nakon što im je prekipjelo, ostaje jedna od većih zagonetki postojeće tuzemne glazbene scene.

Što je to točno privlačno klikerima na YouTubeu i ljudima kod simpatične instrumentalne kombinacije muško ženskih studenata s kombiniranim korijenima u synth popu osamdesetih, prog rocku sedamdesetih i nacionalnoj estradi devedesetih, teško je objasniti jer se iz čisto glazbene strane ne radi ni o čemu ekstraordinarnom, dapače.

Ambicije im nikad nije nedostajalo niti želje za dokazivanjem u kontekstu nadilaženja vlastitih muza i prestizanja najvećih art koncepata moderne pop povijesti od Dubrovnika preko Splita do Zagreba preko Osijeka pa natrag. Tako nova pjesma braće Tibora i Sanina Karamehmedovića biva bitno polarizirana. U instrumentalnom dijelu i video ambicijama radi se o vrlo pismenom i dobrodošlom strukturiranju na tragovima Bregovićevog Dugmeta kako bi zvučali da ih opširujete, a ka široko opisujete 😉 ne s početka sedamdesetih prošlog stoljeća nego s kraja druge dekade novog milenija. Ali stižu problemi kad se prvim stihovima počnu brojati rebra ko falange i refrenski nastaviti brojati nonsense o čuvanju srca uz način kojim će otpjevati svoju viziju glazbenog pop arta. Taj će nadrimoment biti teško izdržati ako je do pokušaja radiofoničnog ikog iole sposobnog biti samokritičnim.

U svakom slučaju, hvale je vrijedan povratak jedne od većih senzacija na domaćoj glazbenoj sceni, ali jednako tako i nastavljanje robovanja svim onim iritantnim postulatima po kojima žele biti većim pjesnicima i metaforičarima od potpisnika “Patnji mladog Werthera”. A tome je ovaj vid lirske ekspresivnosti i limiti pop forme na način kako njihova mašta može dobaciti zasad još uvijek bitno bitno preuzak. (JA)

4/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame