Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Joan As Police Woman: Damned Devotion – plesanje u ritmu očaja i prkosa

Gotovo usporedo sa St. Vincent, američka kantautorica Joan Wasser, poznatija pod umjetničkim imenom Joan As Police Woman, počela je sofisticiranom, inteligentnom indie-popu navlačiti plesno odijelo i nekadašnje obrasce soula, R&B-ja i eksperimentalnog rocka odbacivati u korist programiranih beatova i ostalih „alata“ elektronske glazbe. Za razliku od spomenute, „policajka“ se nije željela ukrcati na trendovski vlak kopiranja synth-popa i EBM-a, već je svoje introvertirane poeme o ljubavi, čežnji i izdaji zaogrnula mnogo primjerenijim neosoulom, acid-houseom i trip-hopom na tragu legendarnih gostovanja Elisabeth Fraser i Share Nelson na albumima Massive Attacka.

Premda minimalistička i svedena na najosnovije, produkcija Thomasa Bartletta ostavila je dovoljno prostora i za povremene izlaske iz Joanine comfort zone, ponajviše u soničnim avanturama najsklonijoj „The Silence“ te „Steed (for Jean Genet)“, modernoj nasljednici tradicije drogiranog funka Funkadelica.

„Valid Jagger“, „Rely On“, „What Was It Like“ i najavni singl „Warning Bell“ uz drugačiji bi instrumentarij stajale rame uz rame s „Christobel“ ili „Eternal Flame“ s emotivno ogoljenog dragulja „Real Life“ kojim je 2006. godine i zakoračila u samostalnu karijeru. Sve navedeno manje-više vrijedi i za „Tell Me“, naslovnu pjesmu i „Talk About It Later“ iako je riječ o najslabijem trolistu albuma i glavnom razlogu što ga ipak ne možemo smjestiti u društvo prvijenca i podjednako kvalitetnog mu nasljednika „To Survive“.

Pozornost vrijedi obratiti i na tekstove iz kojih naizmjenično proviruju ranjivost i snaga, očaj i prkos poput onog iskazanog u ljutitim povicima „My body/My choice“ u finalu #MeToo pokretom inspirirane „The Silence“.

Ukratko, „Damned Devotion“ nije samo nova potvrda nezanemarivog talenta Joan As Police Woman, već i novi dokaz da pop glazba, čak i u današnje vrijeme, može imati artističku vrijednost i predznak. (Vedran Harča)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame