Aktualno knjige KOLUMNIZAM POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz Zabava

Revival ‘Zlatne serije’: Mamac za strip nostalgičare

U današnje vrijeme, kad se na ovim prostorima čitaju jedino popisi parova u kladionicama, upute na tabletama za smirenje i vozni redovi aviona za Njemačku i Irsku prosto nevjerojatno zvuči podatak da je izdanje jedne najobičnije sveščice stripa naprosto razgrabljeno. Upravo to se dogodilo sa novopokrenutom edicijom ‘Zlatne serije’ u izdanju beogradske kuće ‘Veseli četvrtak’. Budući da je jedno od najpopularnijih strip izdanja bivše države u siječnju ove godine proslavilo svoj pedeseti rođendan tim povodom odlučilo se krenuti sa ponovnim izdavanjem. Priča slijedi …

PAR RIJEČI O ZLATNOJ SERIJI I LMS – u

Prvi broj ‘Zlatne serije’ u izdanju novosadskog ‘Dnevnika’ izašao je u siječnju 1968.

Bila je to epizoda Teksa Vilera pod nazivom ‘Četiri obračuna’. Koštala je 2 ondašnja dinara. Tri mjeseca kasnije kreće još jedna edicija pod nazivom ‘Lunov magnus strip’. U idućih dvadeset i četiri godine u okviru ove dvije edicije izaći će više od dvije tisuće stripova (1103 broja Zlatne serije plus 997 brojeva LMS – a – da budemo precizniji) čije su se naklade kretale u rasponu od 50 000 do 80 000 primjeraka. Neki su brojevi dosezali i, po danas nezamislivih, 200 000 primjeraka, a na sam spomen Zagora, Teksa, Komandanta Marka, Mister Noa, Ken Parkera i ostalih junaka talijanske kuće’Sergio Bonelli editore’ čak i onima koji nisu neki ljubitelji stripa usta će se razvući u široki osmijeh. Osim Bonellija bilo je tu i stripova izdavačkih kuća EsseGesse, Lug Lyon, Dardo, Comes Roma, Keystone Press Agency ….

Znam, bila su tu druga vremena, puno veće tržište nego ovo današnje, nisu postojali internet i video igrice i strip je bio sve. Na užas zabrinutih roditelja i profesora koji su ga smatrali infantilnom zabavom i za svako popuštanje u školi prvo što je bilo na udaru bile su kartonske kutije prepune Alan Fordova, Lunov Magnus stripa, Zlatne serije, Stripoteke …

Takve bi drame nerijetko završavale tako što bi se u večernjim satima prekopavalo po kontejnerima za smeće u potrazi za bačenom kolekcijom Zagora i to s potpuno istim žarom kojim danas ti roditelji i profesori možda traže plastične boce. Da nije tako tužna ova prethodna rečenica bi bila smiješna.
Ono što uvijek volim istaknuti je to da smo zahvaljujući stripovima, ako ništa, bar naučili čitati.
Ne svi, ali dosta nas. Ovi ostali danas su većinom uspješni političari.

PAR RIJEČI O ZADNJOJ EPIZODI

Za sve ljubitelje brojki kao i nostalgičare kojima će život proći u vječitom uzdisanju za onim što je bilo prije rado ću navesti podatak da je posljednja epizoda ‘Zlatne serije’ izašla 1992. Radilo se također o Teksu Villeru, epizoda se zvala ‘Pod nadzorom’ a bila je nešto skuplja od one prve. Naime, koštala je 30 000 000 dinara. Samo petnaest milijuna puta više.

REVIVAL

I kao što sam spomenuo u uvodu u veljači ove godine ‘Veseli četvrtak’ je odlučio obnoviti ‘Zlatnu seriju’.
Čast otvaranja serijala pripao je, a kome će drugom, nego Teksu. Epizoda se zove ‘Ranč slobode’ i izašla je sa dvije varijante naslovnica. Ovu koja je postala ‘stup smutnje’ nacrtao je svima znani Bane Kerac (novosadska strip legenda, autor Kobre, Tarzana, Cat Claw, Billy the pljuca ...), a svojim dizajnom je copy/paste nekadašnjih naslovnica. Dakle, okomita žuta traka (preuzeta od Talijana) s lijeve strane u kojoj piše ‘Zlatna serija’ i crna sjena jahača na konju. U originalnom izdanju konj je bio propet na zadnje noge, a ovdje je u trku.

Zahvaljujući tom faktoru nostalgije prva naklada od 5000 primjeraka je doslovno razgrabljena, a kolika je potražnja svjedoči da ga ne baš bistri pojedinci po oglasnicima već sad nude po cijeni od sto i više eura. Čitam zatim izjave ljubitelja stripa koji smatraju da će ovaj prvijenac u budućnosti također vrijediti kao nekadašnja izdanja od prije pola stoljeća (za ljubitelje brojki još jedan podatak – epizoda Zagora ‘Nasilje u Darkvudu’ ZS 13 iz 1968. svojevremeno je postigla cijenu od nevjerojatnih 550 eura.)

 

Mišljenja sam da se tako nešto neće ponoviti, ali u svakom slučaju pozdravljam revival ‘Zlatne serije’. Ne toliko zbog nostalgije već zbog činjenice da bi se bar djelić mlade generacije mogao navući na strip.

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame