Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

David Byrne: American Utopia – kameleon glazbe za intimne trenutke s osobom s kojom dijelite vjeru

Onako kako je David Bowie bio kameleonom pop glazbe, u sličnim se smjerovima kreće i njegov imenjak Byrne. Čovjek ispred i iza Talking Headsa, na svom novom studijskom albumu, prvom nakon 2004. i “Grown Backwards” pokorio se elektronici u službu atmosfere. Na isti načiin kako je u ranoj fazi solo rada pao na afro ritmiku (prvi album s Brianom Enom “My Life IN A Bush Of Ghosts”) i istraživanje latinoameričkog koncepta (“Rei Momo”) tako se danas s jednakom strašću osvrće na inpute njegovog blago pomaknutog razumijevanja pop melodije u elektroničnom ruhu.
Na konceptu laganog uvoda i iznenađujećeg rafala umjesto refrena (“I Dance Like This”), raskošnog refrena (“Gasoline and Dirty Sheets” ), optimističko dadaističkog lirskog momenta (“Everyday Is A Miracle”), storytellinga u orwellovskim motivima (“Dog`s Mind”) njegova realnost je fikcija i vrlo hotimično inzistira na tome. O singlovima “This Is That” i plesnjaku “Everybody’s Coming to My House” smo već pisali, ali najveći dio novog albuma je stihijsko uplovljavanje i prelasci iz mirnih u plesnije vode (“Bullet”, “It`s Not Dark Up Here Yet”, a osobito kroz razvoj tišine u plesne ritmove “Doing The Right Thing”). Zaključna “Here” je eksperimentalniji pečat na sve dotad, točka na “i” jednog uzbudljivog ali zatvorenog albuma, namjerno antihitoidnog mjerkanja snaga s američkom utopijom. Koja je zapravo univerzalni i globalni U. U topija. Mjesto o kojem maštamo kao najbolje ali ne postoji, ne zbog naših htijenja već okruženja.
David Byrne je iznimno uzbudljiv ritmičar i vrlo osobenjački melodičar, čovjek koji se ne daje trendovima već im uvijek baca rukavicu kako ih eventualno izmisliti. Njegov impuls inspriacije je poseban i osobit, a rezultat je uvijek efektan. Ovaj album ne nosi revoluciju ali daje dovoljno tragova za veliku slušateljsku ugodu a povremeno i intiman ples s osobom koja će vjerovati u vašu utopiju. (JA)
8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame