Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Krešo Bengalka: Split Zoo – glasovi ulica uništenog grada

Moram priznati da o novoj, trenutno izuzetno popularnoj hip-hop sceni u Hrvata nemam baš visoko mišljenje, ponajprije jer mi njihove “lajne” o pištoljima, noževima i drogama prečesto zazvuče kao nenamjerna parodija i, kako sam napisao recenzirajući singl Kuku$ Klana, pokušaj da i sebe i nas uvjere da živimo u balkanskim inačicama Bronxa ili Brixtona.

Iznimku donekle predstavlja splitski reper Krešo Bengalka, kako zbog bitno eklektičnijih podloga i sampleova, tako i stihovima koji ga lancima vežu za
njegov rodni grad, “grad koji je veći slučaj nego u devedesetima”. Repanje Bengalke i gostujuće ekipe (Stipe Srdela, Žuvi, Vuk Oreb, Speedheads…) tvrdo je poput granita, no teško je i moglo biti drugačije – njihov Split tmurno je, moralno uništeno naličje idealizirane slike kakvu prikazujemo turistima u kojem se “stoka maže, sirotinja rinta”, a “u svakoj zgradi ima 30 dilera”.

Čak i oni naizgled normalni su “ovdi samo zato jer ne znaju za bolje”, no jače od svega toga udara dječji glas koji svako malo izgovara “glazba: Krešo Bengalka”, podsjećajući nas da taj razoreni, beznadni svijet na kraju moramo ostaviti svojoj djeci. Glazbeno, najuvjerljiviji je u bijesnim, nadrkanim i najtvrđim stvarima (“Sine”, “Repetiram”), odnosno kada glasove prate usporeni, tripoidni i dezorijentirajući synthovi (“Amfetamini”, “Franje”, “John 3:16”).
Albumu ne bi škodila i poneka zraka svjetla na kraju svog tog crnila, posebno jer su zajebantskije stvari tipa “Ostavila si me” ujedno i njegovi najslabiji dijelovi. “Zoološki vrt” malo pati i od prevelike produktivnosti pošto je za barem tri do četiri pjesme predug, no u najboljim nas trenucima još jednom uspijeva uvjeriti da je rap najmoćniji kada juri na barikade i ispravlja nepravde. (Vedran Harča)

7/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame