Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

maat: baal – Ženski Urban ili domaća Kate Bush

Iza umjetničkog imena “maat” krije se Nataša Petrić Tasha i objašnjava da u egipatskoj mitologiji označava personifikaciju istine koja regulira zvijezde te iz kaosa radi harmoniju u trenutku kreacije. Ona pleše „baal“ koji je i ujedno naziv prvog izlaznog singla za koji Tasha potpisuje glazbu i tekst, upotpunjen aranžmanom Filipa Franka (Quasarr) i vizualnom produkcijom autora, dramaturga i redatelja Zvonimira Peranića.

Njena glazba je kombinacija onoga kako bi mogla zvučati ženska varijanta Damira Urbana i domaća Kate Bush. Puno je umjetničke pretencioznosti ugrađeno u ovaj audio video uradak ali nije bez veze. Mjestimično se čini kako pretjeruju u tom isticanju potrebe arta umjesto da puštaju da riječi, zvuk i slike govore umjesto njih i kroz estetiku djela objasne sve pa ostave slušateljima dalje tumačenje svakom na svoj način.

Naglasak na spoju vizualnog i zvučnog ostavlja puno prostora za pohvalu osobito onog zvučnog dijela dok se u lirskom djelu trebala puno više koncentrirati na stihove koji ne bi zvučali pomalo usiljeno “umjetnički”. Svejedno cijela priča zvuči obećavajuće. Od idućih singlova i spotova očekujemo filtriranje i razgovjetniju komunikaciju stihovima a nastavak ovako lijepih pjesama obećaje razvoj nečega čemu su riječki Putokazi uvijek težili – masovnoj umjetnosti. (Dijana Čelić)

8/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame