autorski tekstovi inmediasres mediji POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO Zabava

S-misao: Predstavljen studentski medij zajednice – studenti na online zbor

Pedesetak ljudi okupilo se prošlog ponedjeljka u dvorani zagrebačkog Filozofskog fakulteta na predstavljanju novog studentskog medija S-misao koji je ovaj tjedan započeo svoj rad pod sloganom „Portal za studentsku misao“. Njegovi urednici navode kako se radi o prvom neprofitnom studentskom portalu koji je za pisanje dostupan svima. Naime, svaki student svojim se AAI identitetom (elektronički identitet u autorizacijskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj) može registrirati na portal i slati vlastite tekstove na objavu.

„Ideja je došla kao reakcija na izostanak platformi gdje se studenti mogu slobodno izražavati. Bilo je nekoliko situacija u kojim sam osobno htio napisati određenu kritičku misao, no u nedostatku službene studentske platforme morao bih vlastitu ideju preoblikovati po želji urednika nekog profitnog medija“, objašnjava Dino Jerković, glavni urednik portala. Dodaje kako je cilj neprofitnog medija nasuprot profitnom cijenjenje „kvalitete pisanja i izražavanja iznad kvantitete u kojem će se određeni članak moći pročitati“, a također ga smeta, kako objašnjava, nedorečenost studentske populacije oko bitnih društvenih i znanstvenih pitanja.

„Glavna očekivanja su vidjeti kako ustvari studenti misle, može li se stvoriti kritički dijalog među studijima koji nisu kompatibilne prirode i može li se uistinu na studentskom području stvoriti atmosfera zdrave interdisciplinarnosti“, ističe Jerković. Kao neprofitni medij, troškove održavanja portala planiraju pokriti prijavom za sredstva grada Zagreba i Ministarstva kulture i na povremenim S-misa partijima na kojem će skupljati donacije.

Glavni urednik Dino Jerković, Foto: Matea Petrović

Sugestija bez intervencije

Portal je podijeljen na pet odsjeka u koji se studenti mogu uključiti: Misao (kako je više puta istaknuto, središnji odsjek medija), Intervjui, Reportaže (koja se ističe potencijalnim sređivanjem upada od strane portala), Promocije i Chill koji će objavljivati kreativne, satirične i humoristične uratke. Prethodno nije potrebna nikakva konzultacija s uredništvom portala oko teme. Kako je na predstavljanju demonstrirano javnim prikazivanjem administrativnog naslona portala, urednik odsjeka nema mogućnost intervenirati u tekst, već samo u komentaru napomenuti što bi u članku trebalo popraviti. S obzirom na zahtjevnost novinarskih formi intervjua i reportaže, zanimljivo će biti vidjeti kako će se studenti u njima snaći, ali i koliko im u tome sami urednici ovim putem budu pomogli. „Uredništvo tih odsjeka, kao i svih ostalih, služit će tome da provjere ispravnost bazičnih novinarskih tehnika. Tako se neće ulaziti u sadržaj samih pitanja ili u konstrukciju odgovora ili u sadržaj i stil reportaže i intervjua, nego će se provjeravati ima li članak temeljne detalje“, objasnio je Jerković uređivačku politiku S-misla.

“Napokon mjesto gdje možeš iznijeti svoje mišljenje”

Nakon predstavljanja, sami studenti činili su se zadovoljni prezentacijom i odgovorima na pitanjima. Jedan od njih je Filip Tomasov, student sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji smatra kako je sve odrađeno korektno. „Sve je lijepo izloženo, pitanja su adekvatno odgovorena, nemam se zaista na čemu žaliti“, kazao je Tomasov. Dodaje da portal zbog svoje fleksibilnosti i uz dobru promociju, može biti na istoj razini ili još daljoj od drugih studentskih medija.

Buga Kranželić, studentica povijesti umjetnosti i filozofije također smatra kako je pokretanje ovog portala bila dobra ideja. „Napokon je pokrenuto nešto gdje možeš iznijeti svoje mišljenje i gdje se možeš izraziti na svoj način“, smatra Kranželić zadovoljna time da se svatko može uključiti. Najviše joj se sviđa rubrika Chill i kako kaže, premda bi željela pisati, želi isto tako i još malo razmisliti.
Uz seminarske radove i naracije za turističke reklame, Tomasov voli pisati u slobodno vrijeme i planira se uključiti u rad portala. „Smatram kako bi objavljivanje na S-misao mogao biti neka prva prilika za javne istupe ne samo za mene nego i ostale“, zaključuje Tomasov.

Foto: Matea Petrović

Za prvi tjedan, ima li smisla?

Napomenuto je na predstavljanju, ali i na glavnoj stranici portala kako kroz S-misao osim razmjene mišljenja, također „svatko može izgraditi karijeru na vlastiti način i kroz vlastite interese“. Uz sve to, Jerković napominje kako bi ovaj portal mogao testirati i motivacijsko stanje studenata. „Ako ne bude previše studentskih članaka, a postavljena je besplatna platforma za izražavanje, onda će se pojaviti jasan problem u tome da studenti javno ne žele ili nisu motivirani artikulirati vlastita razmišljanja. Time ćemo na vidljiv način dobiti bitan javni obrazovni problem“ ističe. S tim na umu, kako je prošao prvi tjedan?
Promocija radi punom parom i obilje događaja su obilježeni na kalendaru.
„Dojmovi za prvi tjedan su očekivani. Poslano je desetak tekstova, od kojih ih je polovica objavljena odmah, nekoliko ih je poslano na reviziju, a jedan je odbijen jer nije bio po standardima“, komentirao je Matej Petković, urednik odsjeka Misao.

Najuspješniji je, čini se, bio odsjek Chill. Njegov urednik, Luka Janeš, objašnjava kako mu je stiglo dosta tekstova, od čega su mu se tri posebno svidjela. Stavio ih je na spremanje dok se ostali odjeljci na portalu isto tako ne popune. „Odaziv je dobar s obzirom na to da je portal još u nastanku, a i ekipa još nije dovoljno upoznata s principom“, kazao je Janeš i zaključio kako svakako cijela priča ima potencijala.
Ivana Štimac, urednica odsjeka reportaže objašnjava kako je i tamo također pristiglo nekoliko radova. „Osobno sam zadovoljna, ali budući da je tek prvi tjedan ne bi žurila s ocjenama“, rekla je Štimac.

Ivan Lambert, urednik odsjeka Intervju napominje kako do sada nije pristigao nijedan rad, ali nije zabrinut. „To smo i očekivali pošto je intervju posebno zahtjevna forma jer iziskuje pripremu i dodatni angažman od strane novinara“, kazao je Lambert opušteno.
„Svaki odsjek i nositelj odsjeka ima svoju strategiju kako će doći do ljudi. Postavili smo si ciljeve za sljedeća dva mjeseca i sad idemo prionuti na posao“, kazao je Petković.

Izgledno je da će se u doglednoj budućnosti itekako slati tekstovi, ali ostaje za vidjeti koliko će sami odsjeci što zbog svojih specifičnosti, a što zbog studentskog ukusa, biti ravnomjerno zastupljeni.

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Novinar, publicist i književnik. U slobodno vrijeme voli studirati.

Komentari

Reklame