Aktualno Glazba mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Chuite i počujte: Novi vrhovi jazz session alternativaca Chui na top listama

Chui i Jazz orkestar HRT-a s albumom Chui ovu glazbu izborili su sam vrh službene top liste prodaje ostavivši iza sebe Miju Dimšić s albumom Život nije siv i Željka Bebeka s Ono nešto naše.

Chui je dosad izdao tri albuma i nesumnjivo pripomogao popularizaciji jazza, a impresivna je i činjenica da su nominirani za ovogodišnju nagradu IMPALA-e, europskog udruženja nezavisnih izdavača, koje svake godine bira i dodjeljuje nagradu za najbolji nezavisni europski album. Uz to, nominirani su i za nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma godine, najboljeg albuma jazz glazbe, najbolju skladbu i najbolju izvedbu jazz glazbe.

Najviši ulaz liste ostvarili su Ansambl LADO i dvojac HR Electro dvostrukim nosačem zvuka LADO Electro 2.0. Memorabilum dosegnuvši 18. mjesto, a svojom suradnjom donijeli su nesvakidašnji spoj elektroničke i tradicijske glazbe. Zajednički rad započeli su još 2003., a ovim drugim po redu albumom dali su malo više prostora vokalnim elementima, dok je na prethodnome naglasak bio na instrumentacijama.

Vlatko Stefanovski i njegov Mother Tongue ovotjedni je naslov s najvećim rastom, i to čak od 34. na 8. mjesto, a zanimljivost albuma leži u tome da je svih 9 instrumentala odsvirao potpuno sam, koristeći 3 različite gitare. Za njegovim primjerom tek malo zaostaju Jelena Rozga (Moderna žena) na 13.  i Crvena Jabuka (Greatest hits collection) na 23. mjestu.

Najprodavanije inozemno izdanje u nas i dalje je Ed Sheeran i njegov Divide. Na drugo mjesto popeli su se AC/DC svojim Back in Black, dok treće mjesto drži David Bowie i glazbena šetnja njegovom karijerom, odnosno David Bowie Legacy (The Very Best Of). Najviši ulaz i 6. mjesto prodaje odnio je norveški black metal projekt Burzum i njihov Filosofen pokazavši kako ovaj žanr više nije isključivo pripadnik „underground“ kulture.  Riječ „burzum“ znači „tama“ na fiktivnome jeziku iz Gospodara Prstenova kojime su se služili orci, a Burzum je postao jedan od najutjecajnijih sastava unutar žanra još u 90-ima.

Tjednu top-listu prodaje Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih sa 164 prodajna mjesta iz cijele zemlje.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame