autorski tekstovi izložbe knjige POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz Zabava

Hogar Strašni: 45 godina najpoznatijeg vikinga u povijesti

Kad su Ota Reisingera svojevremeno priupitali kako je moguće svaki dan smisliti novu (i to odličnu) karikaturu za dnevne novine ovaj je odgovorio:
– To uopće nije problem, to bi mogao i svaki drugi genije.

Mislim da ova izjava vrijedi i za glavnog lika današnje priče. Njegovo ime je Dik Browne. Čovjek koji je jednog od najslavnijih likova u povijesti devete umjetnosti počeo crtati u 56.– oj godini života. Da bi stvar bila još zanimljivija g. Browne je s radom na Hogaru krenuo u trenutku kad je imao ozbiljnih problema s gubljenjem vida. Potpuno nevjerojatno zvuči činjenica da je većina tih ludih strip pasica crtana debelim markerom na velikim formatima hamer papira iz prostog razloga jer je jedino na taj način autor koliko toliko mogao vidjeti što je nacrtao.
Nego, idemo redom.

PAR RIJEČI O HOGAROVOM AUTORU

Richard Arthur Browne rođen je 1917. u New Yorku. U mladosti je bio veliki obožavatelj Marka Twaina i Charliea Chaplina i od njih naučio da ključ najbolje komedije leži u jednostavnosti kao i da najbolji izvor humora nije radost već tuga. Nakon samo godinu dana provedenih u New York art school napušta školovanje i počinje raditi tada popularne ilustracije za The New York American newspaper. Htio je biti novinar, ali je za taj posao bio previše stidljiv. Ipak to ga nije omelo da se kao 19 – godišnjak ‘uvuče’ na suđenje Lucky Lucianu. Kako je fotografima ulaz bio zabranjen mladi Dik je bio taj koji je nacrtao ekskluzivne skice sa tog legendarnog suđenja. Prije nego se počeo intenzivno baviti stripom radio je još za Newsweek i za jednu reklamnu agenciju dizajnirao logo Chiquita banana, a nakon toga slijedi suradnja sa još jednom legendom američkog stripa Mortom Walkerom (autorom serijala Beetle Bailey na ovim prostorima poznat kao Redov Bili). Njihov prvi veliki zajednički strip uspjeh bio je ‘Hi and Louise’ iz 1954. Izlazio je u više od 1000 novina širom zemaljske kugle mada sam Hogar Strašni poput dijela Hrvata o Zemlji kao kugli ima drukčije mišljenje.

4.veljače 1973 svijet je ugledao najstrašniji norveški viking svih vremena …

PAR RIJEČI O HOGARU

Stari, debeli, umorni i depresivni viking koji se mrzi tuširati i prati slika i prilika je samog Brownea. Zanimljivo je da je Dik Browne bio copy/paste finog i urednog američkog yuppie- a koji se u petom desetljeću života malo zapustio. Strip je izašao pod okriljem čuvenog King Feature Sindycatea i od prvog dana izlazio u 136 dnevnih novina. Nakon samo dvije godine taj je broj porastao na 2000, a danas se Hogar objavljuje u 58 svjetskih zemalja. Autor ga je crtao punih 15 godina u suludom tempu od pet pasica tjedno plus jedna vikend pasica u koloru.
Sam Hogar je dobio ime po nadimku koji su Brownu dali njegovo troje djece nakon što bi ga probudili kad bi popodne legao malo ubiti oko. Inače strip je bio doslovno ‘obiteljska manufaktura’. Članovi obitelji služili su kao modeli za skiciranje, davali su ideje za scenario, a Dikov sin Chris (1952) poslije očeve smrti 1989. preuzima rad na Hogaru i crta ga sve do danas.

U ČEMU JE TAJNA HOGAROVA USPJEHA
Obične svakodnevne situacije prebačene u mračni srednji vijek. Hogar kao savršen primjer dobroćudnog muškog prasca u krizi srednjih godina koji se od svega na svijetu najviše boji svoje brižne supruge Helge. Helga koja je među svim tim frajerima i muškarčinama ipak najveći strah i trepet, Glupi Eddie čija neinteligencija naprosto zrači, sin Hamlet koji je pomalo netipičan viking jer se voli kupati i prati, kćer Honi zaljubljena u trubadura Lutea …
Tu su i predstavnici životinjskog svijeta u obliku psa Snerta i patke Quack.

EPILOG
Na ovim prostorima Hogara se sjećamo iz nekadašnje ‘Stripoteke’ i ‘Politikinog zabavnika’. Prava je šteta što nikad nije zaživio u nekoj od domaćih tiskovina. U poplavi gluposti i žutila bilo bi dobrodošlo tamo negdje na zadnjim stranicama novinama vidjeti lik svima dragog debelog vikinga koji nam u svega par sličica kaže svoj životni moto:

– Kad sam bio mlad zanimale su me samo dvije stvari – slava i novac. Sad kad sam ostario slava mi više i nije toliko bitna.

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame