Aktualno Celebrities film inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Igrač Broj Jedan (S. Spielberg) – život iz gameplayerske budućnosti iz vizure čovjeka kojem dugujete sretno djetinjstvo

Steven Spielberg je jedan od najvećih živućih redatelja. Zbog širokog pojasa djelovanja, zbog potpisa vrhunskih filmova u svrhu zabave, ozbiljnih dramskih promišljanja, strašenja, pomicanja granica, suptilnog upravljanja i dešifriranja mapa ljudskih emocija. Bilo je u njegovoj filmografiji i ifilmova koji nisu na blockbusterskom nebu i box officeaima pratili visoko podignutu ljestvicu.

Ali doljepotpisanom, čovjek koji je odgovoran za “Ralje”, “”E.T.”, “Bliske susrete treće vrste”, “Dvoboj”, prva tri “Indiane Jonesa”, poslije se angažirajući u društvenim kontekstima kao korektiv po pitanjima rasizma (Boja purpura), robovlasništva (Amistad), holokausta (Schindlerova lista), epskih ratnih avantura (Spašavanje vojnika Ryana), kritike rata iz perspektive djeteta (Carstvo sunca), sve do vrhunskih zabava kroz produkciju “Jurskih parkova” kao još jedne fantastično uspješne i komercijalne franšize, armagedonskog prorčanskog “Rata svijetova” ili još jednog poniranja u svijet mašte kao Petar Pan & Kapetan “Kuka”, pa sve do “A.I. (Artificial Intelligence)”, “BFG-a”, “Avantura Tin Tina” ili najnovijeg “Igrača Broj 1”, Spielberg je čovjek kojem se duguju sretna djetinjstva pred velikim i malim ekranima.

Zbog njega smo plakali na E.T. -u i maštali svemire, zbog njega dana danas čujemo Williamsovu glazbu prilikom ulaska u duboke vode, zbog njega maštamo o produkcijama, zbog njega znamo što znači holokaust, zbog njega smo znali što je avanturistički duhoviti film i zabava prije nego su blockbusteri postojali. A sve u kategorizacijama – sjajnih filmova koji su lupali pečate globalnoj sedmoj umjetnosti.

Ono što je konstanta u Spielbergovom kunstu je vječna mjena i potreba za radom od svijeta mašte do pukog realizma, društvenog angažmana korigirajući mnoštvo izvitoperenih vrijednosti u današnjem društvu. I nikada, ali baš nikada, bez obzira na box office rezultate Spielberg nije potpisao loš, negledljiv ili neinteresantan film. Uvijek je bio na nivou i ljestvice bar do razine prosječnog, ali njegov prosjek često je znao biti miljama daleko od onoga što drugim redateljima gledate s popustom kao jako dobra ostvarenja.

Njegov radni elan i produkcijske mogućnosti nikada ga nisu vezale za zglobove niti mu stavljale limite, a to dokle mu dopire mašta osobito će biti vidljivo u najnovijem akcijskom dječjem hitu i filmu koji ima sve preduvjete postati jednim od blockbustera sezone te početkom nove fantastične franšize. U svijetu zidanom od 2K generacije, odrasle na internetu, video igricama, YouTuberima, gamerima i virtualnoj realnosti “Igrač Broj 1” može funkcionirati kao nova mala filmska Biblija za ljubitelje stroboskopske dinamike.

Spielberg si to može dozvoliti, ali film će prekrcati pop kulturnim referencama i ubacivanjem kao na pokretnoj traci mnoštva superjunaka iz drugih filmova u poslugu Tyeu Sheridanu (odličan u tumačenju glavne role momka Wadea) alias Wadeu, koji svoje dane provodi igrajući popularnu VR igricu OASIS. Wade ima želju iz sumornog svijeta pobjeći u globalnu mrežu virtualne utopije gdje korisnici vode idilične alternativne živote. Kada ekscentrični multimilijarder i tvorac igrice James Halliday umre, u oporuci ostavi svoje bogatstvo onome tko pobijedi u dobro smišljenom lovu na blago. Koristeći svoj avatar, Wade će se u utrci za blagom morati suprotstaviti moćnim protivnicima koji ga neće prestati napadati i u stvarnom svijetu.

To je premisa znanstveno-fantastičnog bestselera “Ready Player One“ pisca Ernesta Clinea pretočena u dinamičan i “ralje na pola otvorene” scenarij. Gamerska kultura kontra pop kulture u dinamičnom rollercoasteru prepunom savršenih svjetlosnih efekata – je ono što Spielberg servira kao produženo dijete s produženijim djetinjstvom nudeći na (ne)razumijevanje svim ljubiteljima sedme umjetnosti. Ovo je priča i film za mlade i one koji se osjećaju takvima ne zazirući od projekcija budućnosti kroz tridesetak godina. A ona, iz njegove vizure jest impresivna, ali nije humana na način kako nas je učio u drugim filmovima.

Izbrisana je gotovo granica stvarnosti i mašte, avatari su živa bića, od njih možete stradati. Svijet mikročipova i robotike je vizualno impresivan i sadržajan dinamikom, ali ljudi su stvarani i za disanje. Predahnuti treba povremeno. Iz perspektive distopijske budućnosti 2045. vremena za predah nema. Jurcate na Everest, prati vas Batmanom, neće vas mimoići Chucky ni Freddy Kruger, tu je Robocop, T Rexovi iz Jurskog Parka, Lara Croft, King Kong, znači apsolutna all star ekipa. I tako dok vam se na zavrti u glavi od siline podražaja. Nije bilo potrebe za pretjeranim narativnim i scenarističkim intervencijama jer dinamika i akcija preživljavanja VR-a određuje prirodu igre glavnog junaka i sve sile spomenutih pop kulturnih referenci.

Spielberg je sanjar, maštoviti vizionar koji predviđa i pretjeruje, fantastično se uvlači pod kožu i voli manipulirati ljudskim emocijama. I čini to savršeno, bilo uz pomoć specijalnih efekata ili bez njih. Ovo je film za djecu budućnosti. Svi koji su ikada kihnuli na Gooniese znat će što to znači. Živjeti djetinjstvo kroz vizuru Spielberga je imati čast i privilegij reći kako ste imali humanog vodiča kroz nekoliko desetljeća i stoljeća upitno bolje budućnosti. Spielberg je zasigurno glavni “krivac” za vaše bolje sutra. Posegnite s VR naočalama ili bez, nećete požaliti. Dijete u vama će biti sretno. (JA)

9/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame