Aktualno Festivali knjige mediji POP COOLTURA

Konačno! Zagreb Comic-Con uskoro u Zagrebu

Skrivaju li se ekstremne ideologije u mainstream stripovima? Može li strip biti obrazovni alat u domaćim školama? Koja je uloga teksta u vizualnom mediju i kako rečenice postaju slike? Može li strip biti efikasan aktivistički medij? Koje su razlike između vizualnog pričanja priče u stripu i na filmu? Mogu li autori živjeti od samoizdavaštva i crowdfundinga?

Na ta i mnoga pitanja tražimo odgovor u novom programu Udruge Crtani romani šou pod nazivom “Stripologija“. Kroz niz predavanja i razgovora poznati će strip-autori, kulturni kritičari, novinari, politolozi, sociolozi, dizajneri, književnici i znanstvenici raspravljati o stripu kao mediju, njegovu utjecaju na okolinu, kao i utjecaju okoline na njega.

Tri dana festivala “Crtani romani šou – Zagreb Comic-Con” nije dovoljno vremena za sustavnu raspravu o vrlo bogatom i živom mediju te njegovoj ulozi u kulturi, kako domaćoj tako i svjetskoj. Zato su organizatori odlučili proširiti aktivnosti i stvoriti mjesto gdje će ljubitelji stripa i čašica dobrih razgovora moći izmjenjivati ideje, definirati probleme i pomake te stvarati dodatnu vrijednost za strip u Hrvatskoj i izvan samog festivala. Svakog utorka u Kulturni centar Mesnička dovodit će goste koji će pružati svoje jedinstvene perspektive o temama koje nisu nužno vezane samo uz strip, već se odnose na medije općenito i medijsku pismenost, a sve skupa zaokružit će neformalnim druženjem i beskrajnim raspravama o nama najdražem mediju.

Gosti prvog izdanja Stripologije bit će crtač Fran Strukan i scenarist i crtač Krešimir Biuk, a s voditeljem programa, novinarom Jakovom Novakom razgovarat će o svojim prvim koracima u stripu, o tome kako kročiti kroz život kao mladi umjetnik i o suradnjama u mediju stripa. Grupa naših ponajboljih crtača okupila se oko projekta “Parlight Starlov“, omnibus-albuma koji se referira na proslavljenog crtača Gorana Parlova i njegov hvaljeni i komercijalno uspješni album “Starlight”, nastao pak u suradnji sa scenaristom Markom Millarom, poznatim po stripovima “Wanted” i “Kick-Ass”, koji su i ekranizirani u visokobudžetne hollywoodske filmove.

Kako je, gdje i zašto došlo do ove suradnje hrvatskog crtačkog “dream teama”, tko ga sve čini i kad izlazi ovaj željno iščekivani album, doznajte danas u KCM-u u 19 sati!

BONUS RUNDA: najava cjelokupnog programa 21. međunarodnog festivala stripa CRŠ Zagreb Comic-Con! Festival se održava od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame