autorski tekstovi KOLUMNIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA Zabava

Mali vodič kroz čudesni svijet anagrama: Ivica Todorić = Ti i dvorci ćao

Kao veliki ljubitelj anagrama u ovom ću pomalo netipičnom tekstu probati čitateljstvu približiti ovu fantastičnu enigmatsku disciplinu. Osobe slabijeg srca molim da ne zamjere na ponekoj vulgarnoj riječi jer anagram je disciplina u kojoj je dopušteno – sve. Ajde dobro – skoro sve.

Počinjemo sa jednim matematičkim ‘standardom’ na engleskom jeziku koji glasi: ELEVEN + TWO = TWELVE + ONE
Lijeva i desna strana štimaju i matematički i kao anagram. Po mom skromnom mišljenju radi se o jednoj od najboljih igara riječima ikad.
Kad smo već u engleskom govornom području informatičare će možda zanimati da se APPLE MACINTOSH pretvara u LAP TOP MACHINES, a stare rokere da su HARLEY DAVIDSON MOTORCYCLES – VERY COSTLY OLD ROAD MACHINES.

ANAGRAM GODINE
Inače, po izboru čitateljstva našeg najboljeg enigmatskog tjednika ‘Kviskoteka’ anagram godine je IVICA TODORIĆ odnosno TI I DVORCI – ĆAO. Jedan od osobnih favorita iz ‘Kviskoteke’ su još i ELIZABETA GOJAN – ALO, ZAJEBI TANGE zatim SHAKIRA – ISKARAH i onaj kojem sam se smijao cijeli dan, a to je ono kad se HERKULES naljutio zbog toga što njegov najveći konkurent ide okolo i o njemu svašta pričao pa je izjavio da HULK SERE …

PRIČA O ‘GOSPODSKIM’ RIJEČIMA

Naši istočni susjedi prilikom anagramiranja ne biraju sredstva. Jedan od mojih favorita je svakako poznati enigmat i kviz majstor Novosađanin Zoran Radisavljević koji je kao klinac u nekadašnjem kvizu ‘Brojke i slova’ pobijedio u deset emisija zaredom. U jednoj od emisija složio je riječ POVALITI zbog koje ga je urednik nakon emisije zamolio da ubuduće bira ‘gospodske’ riječi. Prema urbanoj legendi upravo je ova situacija inspirirala onaj legendarni skeč iz sarajevske ‘Top liste nadrealista’.

Neki od Zoranovih anagrama su svakako genijalna DEVOJKA S DUPLERICE koja POSLE KU*CA JEDVA IDE i onaj svevremenski historijski koji je savršeno objasnio zašto je propala komunistička partija i kaže KOMUNISTIČKA PARTIJA odnosno S TITOM JAKI PA KUR*INA. Za ovaj idući nisam siguran da li je također Zoranov, ali ga isto vrijedi spomenuti. Dakle, za sve zagoravatelje povratka obaveznog služenja vojnog roka moramo znati da je OBUKA VOJNIKA NA TERENU jako nezgodna stvar jer vojnici NAJEBU NA VETRU KO NIKO.

EPILOG

I za sam kraj ovog našeg susreta ide jedan za sve ljubitelje horror filmova. Radi se o filmskom serijalu koji je u sedmu umjetnost na velika vrata unio motiv negativca koji iako sporo hoda, onako s noge na nogu, uvijek sustigne žrtvu u paničnom trku.
Dakle, PETAK TRINAESTI odnosno ASTI TRTE, PANIKE …

Tagovi

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame