autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM Zabava

Agro Hardkor: Lex, laži i vrući hotmail – politička erotika na rvacki način

Aferi Agrokor cijelo vrijeme nedostajalo je samo zrnce erotike. Preplanuli latino mužjak Antonio Alvarez III sa svojim pjevačkim zavodničkim erosom nije uspio ispuniti očekivanja, te se pretvorio u još jednu stranu verziju Šojića kojem ‘ne cveta cvetje u njegovo preduzetje’. Za dizanje temperature u zemlji pobrinula se stoga potpredsjednica vlade Martina Dalić, čiji su privatni mailovi u srijedu objavljeni na portalu index.hr, i u kojima se dogovara s odvjetnikom Šavorićem i drugim pekunijarno zainteresiranim strankama o izradi zakona popularno nazvanog Lex Agrokor, kojim se ultimativno u posrnuli koncern trebao dovesti izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a sukladno tome i izvući oko pola milijarde kuna za savjetničke usluge. Premijer Plenković podržao je svoju potpredsjednicu vlade izjavom da je sve to učinjeno za dobrobit Hrvatske, spas radnih mjesta i održavanje stabilnosti gospodarstva. Ukratko, iz ispravnih neoliberalnih, pa naizgled čak i socijaldemokratskih pobuda. No, izgleda da osobe koje su stabilnost trebale održati uopće u glavi nisu stabilne, štoviše djeluju prilično labilno u komunikaciji putem elektroničke pošte.

Primjerice kad lady Skandal Martina Fahrenheit u mailu upozorava ortake da javnost ne smije ništa saznati o stvarnim autorima Lex-a Agrokor, pa se zato sastaju u tobože niskoprofilnom restoranu Fotić, u vlasništvu ugledne Nikice Badrov, kako ne bi privlačili pažnju. Dok se javnost naslađuje nad ovim novim paprenim skandalom puštenim u javnost upravo na Dan Europe, ili dan nakon obljetnice pobjede nad fašizmom, kada su i premijer i njegova potpredsjednica trebali nastupiti s govorima tim povodom, treba se zamisiliti kakva bi osoba uopće na tako tupav ili prije rečeno bahat način pokušavala dogovarati jednu od najvećih financijsko-gospodarskih operacija moderne Hrvatske.

Nije u svemu tome zanemarivo ni da su vrući hotmailovi pušteni u javnost u trenutku kad je Živi zid pokazao tendenciju rasta prema oporbenoj poziciji broj 2, a desnica ponovo zbog Bleiburga diže glavu i pokušava istisnuti Plenkovića s mjesta šefa HDZ-a i premijera, te mu nabiti nogu u dupe i kupiti jednosmjernu kartu za Bruxelles. Koliko je Plenkovićeva vlada ozbiljno uzdrmana skandalom tek treba vidjeti, iako desnica za sada mudro šuti, ostavljajući Plenkovića da se kao hobotnica kuha u vlastitom sosu. Pokušaji da se radikalna klerikalna i neoustaška desnica primiri privilegijama, kao štu su pokloni braniteljima ili ustupci u obrazovnoj reformi i kulturi, pokazali su se izgleda nedovoljnom hrvatskom paradržavnom i paraobavještajnom Minotauru. Je li razotkrivanju e-mailova potpredsjednice Dalić i najnovijem uzletuu Živog zida na neki način kumovalo i desničarsko obavještajno podzemlje, može se samo nagađati. Tek, ove godine besplatni autobusi iz Zagreba za Bleiburg primit će neograničen broj putnika željnih provoda, premda su uvijek obzirni Austrijanci najavili strože mjere suzbijanja neoustaških orgijanja. Metropolska vlast na čelu s Bandićem i Hasanbegovićem stoga bi mogla malo pritegnuti uzde svojih odreda, koliko god se htjela umiliti desničarskim strujanjima u zemlji, a i kardinal Puljić koji će služiti misu zadovoljio se subotarenjem umjesto da svoje škropljenje ostataka poražene kvislinške vojske na Bleiburškom polju svetom vodicom začini i poveže s još dvije Gospe u blizini, one Trsatske 10. svibnja ili još znamenitije Fatimske Gospe u nedjelju 13. svibnja.

Razvidno je da se europska obrazina na licu HDZ-a svako malo razgrne i ukaže se ružno lice korupcije i nepotizma, razgranate mreže suradnika vlade iz redova novopečene poslovno-financijske elite, koja se s državom slizala kao ruka s rukavicom koje se međusobno glade i miju. Pa je tako Lex Agrokor nesumnjivo napisan izričitom namjerom da se umjesto nekoga iz redova stečajnih upravitelja za izvanrednog povjerenika postavi upravo Antu Ramljaka, izravno povezanog s nizom savjetnika iz svoje bivše firme Texo Management i drugih, a koji su zakon pripomogli pisati s izravnom namjerom da se pola milijarde kuna slije upravo u njihovom smjeru. No, to bi ipak bilo teže sudski dokazati, premda razvoj situacije upućuje na zaključivanje u tom pravcu.

Ono o čemu se sa sigurnošću može raspravljati je razina komunikacije i opće kulture koji nam kroje zakone i financijsku situaciju u zemlji, tobože spašavajući radna mjesta i gospodarstvo, pa se pokazuje da je ta razina vrlo slična onoj jedne Nives Celzijus i njenih grubih momaka iz polusvijeta, gangstera i nogometaša ove i one strane Drine, o čemu vjerojatno ponešto govori i nedavna pojava istočnjačkog Radio-cajka na ovoj navodno zapadnoj strani bivše države.

Je li Martina Dalić doista nastupila kao svojevrsni državni Deux ex Machina ili samo kao paradržavna Ceca koja će za dobru pinku u gaće Agrokor izručiti u naručje nekom novom Arkanu s dosta razvojnog potencijala, doista ne možemo pouzdano znati, dok god na vidjelo ne izađe cijela ‘Gola istina’ o Lexu Agrokor i hm, hard kor zbivanjima u pozadini. A o čemu bi se trebalo očitovati i državno odvjetništvo. Može se, međutim, već nazrijeti da bi to štivo moglo biti vrlo uzbudljiva financijsko-špijunsko-politička sapunica kojom će se ovog ljeta ispirati grla tijekom turističke sezone, u nedostatku zanimljivijih pojava u stilu vizualne zamamne dobitnice Kiklopa za najčitanije literarno djelo, pektoralno i glutealno obdarenog prvog lokalnog grla treša Lidije Bačić – Lille ili same megacarice Balkanske Krčme Severine sa šaljivim kućnim video-uratkom.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame