Aktualno Festivali izložbe POP COOLTURA

Perunfest – festival zaboravljenih priča

Priča prva
U posebnim uvjetima, na pravim mjestima u tihim šumama na staru godinu može se čuti “noćni lov” ili “strašni lov” kako su ga zvali. U tišini prazne zimske šume, među drvećem protutnjao bi vjetar i donio zvuk galopa konja, lavež i zavijanje pasa, hajku ukletih lovaca, kao jeku davnih dana koja je zauvijek ukleta ostala, kao sjećanje na neko drugo vrijeme među drvećem. Govorili su da su to duše lovaca koje su lovile na zabranjene dane, ili čak, da to pakleni demoni izlaze i dužu hajku na smrtnike. Trebalo se paziti da se netko ne nađe na putu te uklete hajke jer bi mu taj vjetar mogao dušu pomaknuti iz tijela. Već na novo ljeto tišina bi se vratila među drveće i vjetar bi puhao opet običnim dahom. Do sljedećeg starog ljeta

Priča druga
Iz svoga svijeta dolaze noću, prikrivene tamom ili pod varavim mjesečevim svjetlom. Pristižu u kuću novorođena djeteta prvu večer po rođenju, ili dolaze tri noći zaredom, te uz plamen svijeće ili svjetlo s ognjišta, stojeći uz kolijevku ili smjestivši se za stol, predskazuju djetetu sudbinu, životne okolnosti i životni vijek. Najčešće ih je tri, a posljednja je najvažnija, njene su riječi najmoćnije. Ona u ruci ima klupko, iz kojeg odmata nit života i određuje njegovu dužinu.

Kraj ovih, ali i nekih drugih priča očekuju vas 26. i 27. svibnja u starom gradu Lukavcu na Festivalu zaboravljenih priča i narodnih predaja, Perunfest.

Festival organizira radionice za djecu, razne priče i narodne predaje, družina koja će vas uvesti u svijet čarobnjaka, coprnica, zombija i djeva.

 

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame