Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

DOP Live: Jonathan @ Tvornica – Ili kako smo ušli u Europu

Riječki Jonathan su pred pristojno punom zagrebačkom Tvornicom predstavili svoj novi album “To Hold”, zapravo drugu polovicu procesa započetog s “To Love”. Momci čija je karijera superpametno vođena i građena od strane LA Agency dokazali su koliko prirodnim rastom potvrđuju status trenutno najzanimljivijeg domaćeg rock and roll benda. Inspirirani i načitani Editorsa, Tindersticksa, Interpola, The Nationala i tog tipa bendova Jonathan su karika koja nedostaje između “korporativnih” dinosaurusa koje Balkanci iznad 50.-e čitaju kao rock bendovima i uvijek uzbudljivih ali limitiranih reachom alter indie bendova.

Od prvih taktova sjenama stilizirani momci prošarali su dosadašnji opus podjednako naglašavajući stvari s aktualnog i debi albuma. Od “Who Lies To Whom”, preko dueta s Lovely Quinces “I Don`t Mind", sve do dva bisa prelijepim "I Never Ment To Be There", "Something To Cry About", "Heaven ili "Mama I`m Ready” dvije fiumanske gitare, moćna ritam sekcija, engleski vokal ni u jednom trenu nisu izgledali hrvatski. Njihovo autorstvo je sve sigurnije, pjesme imaju jednake doze energije, nježnosti, probojnosti, sviračkog prostora za drmež i sentiš, sveukupno su zaokružen bend. Čak i u trenucima kad se pomalo raspadaju pri izvođenju jedne od najboljih rock pjesama povijesti rocka na ovim terenima “Try To Get Even (Getting Closer Is Keeping Us Apart)” ni u jednom trenu ne gubi se fokus i uživancija koju isporučuju svirajući.

Bez nekih pretjeranih komunikacijskih vještina s publikom su pričali isključivo pomoću pjesama među kojima “School” izvire iz najsnažnijeg američkog mračnog altera, a nakon dva bisa shvaćate koliko im ništa drugo ni ne treba. Nakon trećeg albuma mali Dom sportova je prirodan slijed događaja a ovakvi bendovi bi trebali predstavljati hrvatski izvorni i izvozni kulturni proizvod za izlaz preko granica. Stvarnost je da Hrvati ne razumiju engleski, ako se razumijemo. (JA)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame