Aktualno Celebrities film inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Deadpool 2 (D. Leitch) – napredak za screwball karikiranje, zajebanciju, efekte i malo svega nasilu

Prvi Deadpool je postao jedno od najugodnijih filmskih blockbuster iznenađenja ljeta prije dvije godine. Priča o antiheroju izgorenog lica koji ima problema s emotivnim vezanjem i djetinjastim humorom u interpretaciji Ryana Reynoldsa zapravo uopće nije morala pretjerano obećavati. Mogao je ispasti i katastrofa “Green Lantern” razmjera, ali i nešto na tragu reprize “Kickass” humora.

Deadpoolove manjkavosti, nesavršenstvo atipično za superheroje i smisao za humor bili su najveći mamci za publiku i pohod u kina. Autoironija kao sredstvo izražavanja je efikasno kad ostavlja prostora sprdanja s okolinom bar u podjednakoj mjeri kako je bilo dozvoljeno sa samima sobom. Na tom valu je Deadpool iskoristio sve prilike.

Pisati o nastavcima ovog tipa nezahvalno je ako sve, ali baš sve to što ste spomenuli za prvi dio vrijedi i za nastavak. Od uvodne špice kreće serijal screwball humora pomiješanog s masom prenasilnih scena, ali snimljenih na vrlo opušten način tako da gledatelja ne smeta toliko na silu uloženi trud da se ispadne efektnim i smiješnim istovremeno. Ako želite usporedbe s kvalitetom nastavaka moram reći da potpuno odgovaraju odnosu prvog dijela Gremlina i Gremlinsa: New Bunch – jednako je unaprijeđena zabava, broj dobrih dosjetki i doskočica.

Pitch i centralni motiv filma je ironično parodiranje “Avengers”, “X men”, “Guardians Of Galaxy”, “League Of Legends” taktike zbrajanja superheroja. Deadpool naime formira team mutanata X force kako bi ujedinjenji štitili mladog mutanta Russella od opasnog vremenskog putnika, vojničine Cablea u tumačenju ultracoolerskog Josha Brolina nije mogla proći nezapaženo.  Povoda za specijalne efekte, ne pitajte u količinama. Zamjena redatelja od Tima Millera koji je potpisao prvi dio na Davida Leitcha nije se gotovo ni osjetila jer je film produkcijski i scenaristički dirigiran na ponavljanje formule uspjeha. Kurioziteta radi srpski glumac Stefan Kapičić reprizira svoju ulogu limenka Colossusa.

Ryan Reynolds se odlično osjeća u svom kostimu, formulu iz prvog dijela apsolutno primjenjuje i u nastavku, vrlo je opušten i zaljubljen u lik koji igra. Kao i uprvom dijelu jedine se zamjerke osjećaju i mogu uputiti činjenici da je sve namjerno pretjerano i na silu rađeno kao da su naprosto izguravali i istjeravali duhovitost i replike. Soundtrack je odmaknuo malo od osamdesetih u kojima se valjao prvi dio a Junkie XL, kao kompozitor se više oslanja na na aktualne izvođače i zvukove kombinacijom balada (Celine Dion) i plesnih ritmova (Diplo).

Definicija pravog ljetnog razbibrižnog filma sadržana je u svakoj sceni u Deadpoolu 2 i najlogičnije je da samo čekamo objavu prvog teasera za treći dio jer ovo će biti blockbuster ovog ljeta. (Andreja Galić)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame