Aktualno Festivali inmediasres knjige POP COOLTURA

Kratko, a slatko: Festival europske kratke priče u Rijeci i Zagrebu

Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Samoboru niz istaknutih inozemnih i domaćih autora, oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u kontekstu aktualnog trenutka. Roman Simić, kreativni direktor Festivala, objasnio je kako se FEKP ove godine bavi svim onim temama koje ih se “apsolutno tiču”, a gdje je nasljeđe shvaćeno kao ono oko čega se u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina ‘lome koplja’, geografije, povijesti, nacije, kulture, spola, roda, svjetonazora, klase, rase, obitelji.

“Nasljeđe može biti puno toga, nasljeđujemo jezik, boju kože, povijest, priču svoje obitelji, kulturu, svjetonazor. Od nekog nasljeđa se možemo osloboditi, od nekoga ne možemo ili ne želimo, a nama je zanimljivo progovoriti o svemu što jesmo i što ostavljamo generacijama iza nas”, rekao je Simić u srijedu na konferenciji za novinare. Kratku priču vodi kao formu koja od samog postanka služi za prenošenje priče o tome tko smo, no i predaje priču onima koji dolaze iza nas. Tema nasljeđa odredila je i odabir gostiju koji će sudjelovati na ovogodišnjem, 17. izdanju Festivala. “Htjeli smo pozvati autore iz cijelog svijeta koji svojim djelom, životnim pričama i stavovima daju odgovore i problematiziraju neka od pitanja”, dodao je.

Inozemnim gostima dobrodošlica će se izraziti već na samom neformalnom otvorenju kada će im kuhati domaći pisci, Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, u tradicionalnom programu “Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju!”. “Festival već sedamnaest godina pokazuje kako izvanredna književnost ne mora biti i uštogljena, naši programi su ozbiljni, ali istovremeno opušteni. Kada s nekim podijeliš stol, jasno ti je da si zaobišao sve proceduralne i formalne stepenice, da nisi došao na marginu, nego u srce događanja gdje si dobrodošao”, napomeno je Simić.

Na Festival dolazi i dobitnik Bookerove nagrade, britanski autor Ben Okri, čija su djela, prepoznatljiva po magijskom realizmu, prevedena na dvadesetak jezika. Rođen je u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji ostaje raditi u Londonu. Uspoređuju ga Marquezom i Rushdiejem. Bit će tu i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne ‘kratkopričaške’ nagrade Frank O’Connor te jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón, koji je često na filmovima surađivao sa španjolskim redateljima, primjerice slavnim Fernandom Truebom.

Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu će predstaviti svoj novi roman “Zakon puža”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame