Aktualno Festivali POP COOLTURA showbiz teatar

35. Tjedan suvremenog plesa: Međunarodno rasplesavanje od Zagreba do Rijeke

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 35.Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih.

Ovogodišnje, 35. izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave
nama poznatih, a publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov. Ovo je prilika dvostrukog slavlja, jer ujedno obilježavaju i vrijedan jubilej TRAFIK-a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta.

Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima. Svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno destabilizira. Suvremeni ples, kao jedna od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, a s istom tendencijom i u 21. stoljeću, izraz je autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Autorska djela nastaju kao osvrt i ogledalo su konteksta u kojem nastaju: političkom, ekonomskom, socijalnom. Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od najduljih u Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za ovu djelatnost kao da samo na samom početku. Svemu uprkos nastojimo i vjerujemo u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje ovom prilikom predstavljamo. Kao i svih proteklih godina, festival slavi raznolikost ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi prostor dijaloga i nadu za bolju budućnost.

Nakon višegodišnjih nastojanja predstavit će skupinu Kafig koreografa Mourad Merzoukia s predstavom PIXEL. Miljenici hrvatske publike, austrijska skupina Liquid Loft, otvorit će međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave CANDY´S CAMOUFLAGE u koreografiji Chris
Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike. Također, poznata skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder FACE IN, a nakon Zagreba, nastupit će i u Rijeci.

Imat ćete prilike vidjeti talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam, te je tom prilikom boravila u Zagrebu. Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote. Uz Silviju upoznajemo i drugu talijansku skupinu CeC Company, koja će se predstaviti sa svojim djelom TRISTISSIMO.

Festival tradicionalno započinje premijerom domaćih autora tako da s entuzijazmom predstavljamo projekt Brune Isakovića i Mije Zalukar SHAKE IT OFF, koji okuplja mlade izvođače, u koprodukciji s udrugom Domino, dok se Petra Zanki, nakon par godina izbivanja iz Hrvatske vraća na festival. Nakon što ste Petru podržavali putem ranijih festivala i putem rezidencija u Zagrebačkom plesnom centru, te njenog učešća u EU projektu SPAZIO, krenula je put SAD-a, gdje u svom novom kreativnom domu u Seattleu pobuđuje pažnju javnosti i kritike te se postupno, ali sigurno etablira kao distinktni glas mlađe generacije koreografa Zapadne obale SAD-a. Petra se vraća u Zagreb predstaviti svoj recentniji rad 365. Sonja Pregrad predstavalja DOM, a TRAFIK, tranzicijsko kazalište iz Rijeke, jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj, slavi 20. godišnjicu rada. Tako će upravo na 35. TSP-u proslaviti ovu obljetnicu predstavom TRAVELOGUE , autora Žaka Valente, jednog od suosnivača TRAFIKA.

Nastavak suradnje sa slovenskom organizacijom FLOTA, predstavlja mladi plesni duet u usponu ALIEN EXPRESS, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme AEROWAVES i koja tradicionalno promovira nova europska koreografska imena, a s kojom festival veže dugogodišnja suradnja.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiremo inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. S ponosom povodom 35. obljetnice ponovno u Zagreb (i u Rijeku) dovodimo britansku skupinu CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi. Nadalje, IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavit će radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave Bella Ciao.

Posljednje tri godine festival je dio projekta Moving Beyond Inclusion potpomognutog iz EU programa Kreativna Europa, koji je predstavio obogaćeni kontekst razvoja i profesionalnih mogućnosti u području inkluzivne prakse gdje su uspjeli utvrditi kreativnu sinergiju i suradnju zagrebačkog kolektiva IMRC i plesne grupe Magija iz Rijeke, koja je i organizator festivala Inkluzivne scene. Još jedan europski projekt započinje tijekom festivala u Zagrebu, a također se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je k empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije koje i nadalje plijene pažnju europske, ali i svjetske javnosti.

Projekt Migrant Bodies/Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

Dance YT kanal.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame