Aktualno Festivali inmediasres knjige POP COOLTURA

Ivana Bahun je najbolja kratkopričašica: “Šamrlek” na temu nasljeđa je oduševio žiri

Najboljom kratkom pričom natječaja 17. Festivala europske kratke priče (FEKP) na ovogodišnju temu “Nasljeđe” proglašena je u utorak u Zagrebu priča “Šamrlek” autorice Ivane Bahun, koja o nasljeđu pripovijeda kroz priču o obiteljskoj uroti. O nagradama 17. FEKP-a odlučivao je žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Ivan Jozić, Korana Serdarević i Andrija Škare. Na natječaj je prijavljeno 265 priča.

Priče su stizale iz čitave regije, odnosno sa svih meridijana na kojima se govore bhsc jezici. Za finale je odabrano njih 11, a odluku o najboljima, kako je rečeno na svečanom proglašenju u Teatru &TD, nije bilo lako donijeti: Ovogodišnji natječaj bio je izuzetno ujednačen i time je posao donošenja odluka bio posebno težak. Prvu nagradu, nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu u Latviji, Ivani Bahun donijelo je, kako je rečeno, “majstorsko vođenje naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću”.

Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu, osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču “Hiraeth”, obilježenu čežnjom za domom koji više ne postoji, “bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom”. Treća nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u pripala je Marini Gudelj za priču “Dulcinea na konjaku”, koja pripovijeda o otkrivanju “lošeg” nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga.

Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali belgijska književnica marokanskog podrijetla Rachida Lamrabet, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, nigerijski pisac s britanskom adresom Ben Okri, dobitnik nagrade Booker, te hrvatski književnik Senko Karuza.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame