Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Kandžija: Beton – ima li razloga zašto Stjepko Galović još uvijek nije domaći Kanye?

Dugo već traje diskografska odiseja slavonskog cinika Kandžije. Od sjajnog debi albuma, preko traženja svog mjesta pod svjetlima pozornica, pa epizoda sa Zlatnim Žbicama s Toxarom, pa uz “balkanske Rage” Gole žene slavljene kao jedan od glavnih live atrakcija ne samo moto susreta, vješt liričar i zabavni MC dostavlja novi album. Ovaj puta vraća se klasičnom rap momentu.

Kolege Koolade, Sett od provjerenih i emancipiranih rap beatmakera pa do manje poznatih Darija Kosme, Sikyja, Mateja Huljeva Huljbe dostavili su mu vrlo upotrebljive i minimalističke podloge na koje će vješti rimoklepac koji će rokati ovoliko sjajne dosjetke “Meni su, rekli muzika je nesto između reklama Na media servisu, a ja u ovo stavljam dušu…” ili poput Vojka Vrućine redati besmislice u nadi da će zvučati jednako svježe i duhovito.

Uz Ivanu Rushaidat u temi “Sanjam” jednoj od najboljih stvari albuma, desetkovanog na samo deset pjesama, Kandžija se daje u underground modu na potezu od Tylera The Creatora i Pushe T. na slavonski način, u minijaturnom “Beatbox Championu” podsjeća na “Beat u trendu”, dok “Ko te šta pito” dokazuje njegov skillz ali mu ne obećaje hit status, “Bazuka” je pokušaj revitaliziranja Rick Rubinovog cut n paste modela stvaranja stvari, no Kandžija izvlači moćnim repom, dok se “Grah” i “Mast za duše” rolaju i računaju na njegov duhoviti alter ego, dok “Ekipa s basketa” sjajno parodira kvartovske i domaće balkanske pizdarije. Kandžija je zabavan. Točka.

Stvar je albuma “Beton” da računa kako će preskočiti sav komercijalni efekt na račun tvrdog repa. No, prije će Kandžija svim svojim izvedbenim lucidnostima ostat na status quo statusu odličnog MC-a bez dovoljnih stvari koje rade razliku da bi na tragu “Jelene” opet mogao probati biti u trendu, nego će uspjeti uhvatiti novi hype train na kojem Vojko V, Krankšvester i splasnuti Zagreb trap momci (High 5 i Kukus) čine novu trendovsku revoluciju sezone i love revival Tram 11, Nered & Stoka momenta. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame