Aktualno autorski tekstovi Glazba POP COOLTURA showbiz Zabava

DOP Live: Neno Belan & Fiumensi – Rijeke snova u toploj Zg noći

Ljeto je ooooodavno stiglo u naš mali razjebani gradi. Stranci koji su u njega počeli stizati prije par godina, donijeli su dašak Zapada i ostatka svijeta, pokazali vrlim i sa štangama u lijenim i zaduženim guzicama Zagrepčanima da se primjerice zelene površine mogu koristiti za sjedenje, ležanje, razgovaranje, odmaranje, čitanje itd. I zbog njih je grad sve puniji i puniji dobrih mejsta i sadržajniji i zaista morate dobro promisliti i odlučiti koje zbivanje ćete posjetiti koji dan.

Za prošlu subotu u mom slučaju nije bilo nedoumica, iako mi se svidjelo i što Kojoti tu večer nastupaju na bogovetnom krovu MSU-a, ali Neno Belan je ipak Neno Belan. Da pjeva na engleskom jeziku bio bi možda i veći od Zucchera. To mi je jedina usporedba koja mi pada na pamet, jer je izričaj Nene Belana za moje uši potpuno jedinstven čak i u svjetskim razmjerima, iako naravno nisam preslušala svu muziku ovog svijeta i moguće da nisam još čula nekoga vrlo sličnog našem Neni Belanu i njegovim Fiumensima s pridruženim članovima.

Sjećam se kako smo si jednom prilikom tek na zadnjoj godini fakulteta (FFZG) oduševljeno Damir, Lucija i ja očitovali naše divljenje prema Đavolima odnosno Neni Belanu i Fiumensima. Ja sam u autu čak imala i neki album na kazeti i taj se slušalo često, poglavito ljeto po apsolventuri kada smo se nas troje i dalje više manje intenzivno družili i vozikali u mojoj staroj dobroj Ford Fiestici.

Neno Belan i Fiumensi su u subotu već oko 21:15h izašli na pozornicu s koje se skoro pa, osim kad su nastupali gosti, nisu skinuli sve do malo prije ponoći. Kakva svirka! Kakvo veselje! Tribine su bile pune, na parteru je bilo čist fajn ljudi, ali stalo bi ih i još, no ovako je za sve bilo mjesta za – ples!!! Kakav ples, kakvo zborno pjevanje svih pjesama, kakva milina među ljudima…

Neno Belan pripada velikanima hrvatske popularne glazbe. On je creme de la creme i s njime čovjek / žena ne može pogriješiti, a bilo je podosta dječice koju su doveli roditelji. Belan je bio odlično raspoložen, super obučen u mornarsko stilizirano odijelo, s mornarskom / brodskom kapicom i crvenim cipelama! To je valjda neki đir u Rijeci, jer pjevač Jonathana nastupa isključivo u svojim famoznim i prepoznatljivim crvenim šuzama. 🙂

Proveo nas je kroz glavninu svog Fiumens repertoara, ne sjećam se je li svirao “Stojim na kantunu”, pa se ne sjećam pjesama Đavola. Ali ja sam ionako zapravo najviše htjela čuti po prvi puta live pjesmu “Rijeka snova” s istoimenog albuma iz 2007., jer je to jedna od pjesama mene i mog zaručnika i potpisnika nekih fotografija priloženih ovom izvještaju, Josipa Bosnara. I čuli smo je! O, kako smo je čuli. A tek otplesali … Mi se naime ženimo 7.7. u 7 (pm)!!! I naša sreća se od nas odljeva i isijavamo na sve strane, pa smo tako zabilježeni od strane fotografa Večernjeg lista i moram provjeriti jesmo li osvanuli u bespućima interneta. No, bilo je i mnogo drugih sretnih i razdraganih i zaljubljenih ljudi u publici. Svatko od nas sigurno je plovio svojom rijekom snova.

Belanovi prvi gosti na koncertu bili su Opća opasnost, na oduševljenje jednog dijela publike, i moram reći da je band jako dobro uigran i simpa. Sljedeća gošća bila je mlada dama u dugoj crvenoj haljini s kojom je Belan otpjevao neki ljubavni evergreen na engleskom. Prema riječima mog Josipa, to je bila Belanova kći!!! Predivno. Kao gosti nastupali su i vokalni sastav Akvareli iz Osijeka, bubnjar Fiumensa u ulozi Massima na pjesmi “Zar više nema nas”, te glavom i bradom Zlatan Stipišić Gibonni kao jagoda na šlagu.

Ne smijem zaboraviti niti fenomenalnu brass sekciju i prvog u nizu među jednakima, Jakšu Kriletića Jordesa, hrvatsku Lisu Simpson :), Igora Pavlicu na trubi, Stipu Mađora Božinovića ,ex člana Hladnog piva, također na trubi i još jedna osoba i njen instrument mi sada nedostaju u memoriji. Sorry.

A posebno napominjem svirku i nastup beat boxer Surke koji je osim što je svirao udaraljke u jednoj pjesmi izašao na izdvojeni dio pozornice pred publiku i upravo savršeno beat boxa. Bio je čisti užitak slušati ga i gledati ga kako uživa.

Ne propuštajte koncerte Nene Belana. Sigurno ćete ga moći uhvatiti negdje tijekom ljeta gospodnjega 2018. Ili na jesen u Tvornici Kulture, jer svake godine pohodi Tvornicu i razveseli Zagrepčane, one koji se tako osjećaju i njihove goste.

Dugo toplo & divno ljeto svima!!!

Čitamo se.

#samoljubav

Kissy kissy,

Andreja Babić pretty pretty soon Bosnar

Fotografije: Josip Bosnar

PS. Obavijest za čitatelje: Josip Bosnar, moj Čovjek (vidi ga na dolje priloženoj izvrnutoj fotki), će od sada češće sa mnom na moje zadatke, jer moji službeni fotografi fotografiraju sve češće profesionalno., a Josip eto kao i ja iz Ljubavi mnogostruke. FYI 🙂

Andreja Ivanova Babić

Andreja Ivanova Babić

Komentari

Reklame