Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Mazzy Star: Still – psihodelična uspavanka šumske vile

Hope Sandoval oduvijek sam doživljavao poput neke šumske vile koja se ukazuje izuzetno rijetko ne bi li nam na trenutak ili dva odškrinula vrata svog sanjivog, čarobnog svijeta. U tridesetak godina karijere tako smo od nje dobili tek sedam studijskih albuma, četiri s Mazzy Star i tri s još meditativnijim i sporijim Warm Inventionsima, a i aktualnim EP-jem “Still” dominiraju pjesme koje se na njihovim ne baš prečestim koncertima moglo čuti ranih “nultih”.

Da se ne radi o tipičnom izvlačenju iz naftalina najjasnije otkriva završna “So Tonight That I Might See” naslovna stvar s druge ploče Mazzy Stara, za ovu prigodu razvučena na preko osam minuta i ostavljena u avangardnom psihodeličnom vrtlogu ranih Velvet Undergrounda. Istim mračnim putevima kreće se i pjesma “Still” koja droneom na violini i gitarističkim minimalizmom Davida Robacka pokušava nastaviti točno tamo gdje je završila suradnja Loua Reeda, Johna Calea i Nico.

Roback i Sandoval nisu zanemarili ni drugi dio svog autorskog rukopisa, onaj tako prekrasno sjetni dream pop, čije boje ovoga puta brane “Quiet, The Winter Harbour” gdje je uz šaputavi vokal glavna uloga pripala jednostavnoj temi na klaviru, i “That Way Again” sedirani americana blues kao stvoren da isprati posljednju u nizu velikih, nesretnih romansi. (Vedran Harča)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame