Aktualno DOP TV Festivali Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

DOP TV Live: In Music – prvi dan: Odlični headlineri The Kills, gospodin umjetnik David Byrne, Queensi protiv kiše

Osim klasičnih nespretnosti u izbjegavanju čepova prvi dan festivala bez kiše donio je protok od 30-ak tisuća ljudi koji su imali prilike pogledati nekoliko sjajnih domaćih indie music actova a onda se predvečer posvetiti headlinerima koji su svi do jednoga ispunili očekivanja.

Selektivno smo pogledali interesantne zagrebačke indie rock sastave Tus Nua koje su nastupile pred publikom prijatelja za zagrijavanje, potom ih prate Nellcote, zagrebački “Walkabouts”, a glasnije divljanje počinje sa Straight Mickey And The Boys i osobito s jednim od najboljih domaćih alternativnih bendova – bjelovarskim Them Moose Rush o čijim će se glazbenim kombinacijama još sigurno daleko čuti.

Trenutno jedan od većih hypeova na svjetskoj plesnoj sceni su Superorganism su počeli zagrijavati nadolazeću publiku, kombinacijom alternativne plesne glazbe, djelovali su kao netko tko bi ubuduće mogao biti jedan od većih i bitnijih svjetskih pop bendova. Frank Carter and The Rattlesnakes održava onaj rock and roll duh iako je pomalo sav djelovao na autopilotu, ali odlično za festivale na kojima su bitne pive i polijevanje.

Od očekivanih headlinera Jamie & Alison kao The Kills su godinu dana nakon prvog nastupa u zagrebačkoj Tvornici reprizirali ovaj puta na velikom stageu.

Seksipil im nikad nije bio upitan, a ni niz hitova, tako da su svoju minutažu odradili baš prema očekivanjima. Alison je orgazmički zavodljivi frontmen a njena savršena pozadina bio je Jamie. Iako je izbor pjesama mogao biti možda više festivalski fokusirali su se na posljednji ep i na groove koji stvaraju a koji puno bolje funkcionira u prostorima tipa Tvornice.

Poslije Killsa dolazi glazbena povijest u odijelu, David Byrne praćen mnogobrojnim bendom bez klasične postave, iznimno originalno smišljenim koreografijama i unikatnim scenskim nastupom. Pokazao je kako ideja ne nedostaje i prošarajući kombinaciju pjesama s aktualnog albuma “American Utopia” i sedam ne najvećih hitova Talking Headsa (poslušajte “Burning Down The House”) pokazao zašto je jedan od najvećih legendarnih umjetnika pop rock scene.

Headlining kraj pripada naravno najvećim zvijezdama trenutka, Joshu Hommeu i novoj plesnoj inkarnaciji rock nad roll zvijezda Queens Of The Stone Age koji su ovaj puta uskladili svoj mainstream prelazak i koketiranje s plesnim glazbenim eksperimentom producenta Marka Ronsona. Publika ih najviše voli po najvećim hitovima a presjek je išao upravo tim smjerom.

Sve u svemu, odličan početak najvećeg hrvatskog glazbenog festivala i priprema za Nicka Cave.  (Dijana Čelić)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame