Aktualno film Glazba POP COOLTURA Zabava

Tajna povijest rocka: Glazbeni dokumentarci s DORF-a

U programu Tajna povijest rocka DORF 2018, u kolovozu u Primoštenu i Vinkovcima, posjetiteljima će biti uz 6 filmova u regionalnoj konkurenciji biti prikazano i 10 filmova iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Grčke, Francuske, Irske i Italije. Najveći broj filmova biti će premijerno
prikazan.

Svakako najatraktivniji DORF 2018 filmovi iz ove selekcije su veliki prošlogodišnji festivalski hitovi „Betty: Kažu da sam drukčija“ (Betty:They say I'm Different), o funk divi Betty Davis, autora Phil Coxa iz Velike Britanije koji će biti gost DORF festivala te film „Hrpa umjetnosti“ (Bunch of
Kunst), o buntovnom engleskom punk dvojcu Sleaford Mods, autorice Christine Franz iz Njemačke.

Premijerno će hrvatskim ljubiteljima glazbenih dokumentaraca biti predstavljeni film „Nevidljive ruke“ (Invisible Hands), o projektu glazbenika Alana Bishopa iz kultnih Sun City Girls, autorice Marine Gioti iz Grčke prikazan je i na Berlinaleu 2017. godine i uzbudljivo je glazbeno putovanje u Cairo, poslastica za sve ljubitelje poetskih dokumentaraca.

Tajna povijest rocka predstavlja „Potencijal buke“ (Potential of noise – Conny Plank), o genijalnom njemačkom glazbenom producentu i vizionaru Conny Planku, autora Stephen Plank i Reto Caduff iz Njemačke. Izvrstan belgijski road mockumentary „Spitnsplit“ autora Jerome Vanderwattynea jedan je od najzanimljivijih dokumentaraca ikad prikazanih na DORF festivalu, glazbeno-filmska underground poslastica, sa neočekivanim završetkom i opasnim soundtrackom Experimental Tropic Blues Banda.

Tri kratka filma ove godine su „Hannah Williams u Tokiju“ (Hannah Williams&The Affirmations Tokyo Tour 2018), autora Fred Feuilleta iz Francuske o 4 koncerta odsvirana u 2 dana, u legendarnom tokijskom klubu Blue Note, zatim nagrađivani „Više od brijačnice“ (More than a
barbershop), Fernanda Perandonesa i Xandru Ramireza iz Irske o kultnom barber shopu u Dublinu i „We`re loud – 10 Slovenly dana u Grčkoj“ autora Enrico Stoccoa iz Italije, koji smo već pogledali 17.6. u Ljetnom vrtu Vintage industrial bara, film o glazbenom festivalu koji organizira garage punk ekipa iz Slovenly recordings. Autor filma je bio gost na projekcijia.

U uvodnom DORF 2018 programu također u Ljetnom vrtu, 3.6. prikazan je bio i kultni film o underground sceni u Beogradu 90-ih godina „Geto – tajni život grada“, autora Mladena Matičevića i Ivana Markova. U nedjelju 8.7. u Ljetnom vrtu bit će prikazan film „Danny says“ autora Brendana Tollera iz SAD, o manageru i promoteru Danny Fieldsu, jednoj od najvažnijih osoba u povijesti punk rock glazbe. Podsjećamo, filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održati će se od 4.- 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program.
Završni dio ovogodišnjeg DORF izdanja održat će se 23. – 25.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Festival DORF 2018 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame