Aktualno izložbe mediji POP COOLTURA

Umro je Trokut: Najčuvanija tajna kolekcionarstva i performansa kao konceptualne umjetnosti u RH

U Zagrebu je 03. rujna umro Vladimir Dodig Trokut, kultna figura zagrebačke ujedno i hrvatske art i kolekcionarske scene.

Trokut je rođen 4. travnja 1949. u Kranju i osnivač je prvog svjetskog Anti-muzeja, koji je dio njegove muzejske zbirke antropološkog i arheološkog značenja. Na njegovoj službenoj web stranici navodi se da je imao više od 700 problemskih izložbi, akcija, performanasa, body arta, instalacija, wundercammera, living teatra, monodrama, kazališnih predstava. Umjetnički rad počinje 1968. u Splitu gdje kod Ante Kaštelančića i Božidara Jelinića a 1976. seli u Zagreb gdje radi i djeluje pod mentorstvom Dimitrija Baščićevića Mangelosa, Radoslava Putara, Darka Schneidera, Haralda Szeemanna, Branka Fučića, Bogdana Bogdanovića, Mladena Pejakovića.

Kao opis njegova interesa i posla navodi se da se bavio skupljanjem umjetnina, da je za radnoga vijeka koji nije prestajao do smrti bio galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist i još štošta. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama, a 2013. je primio nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Prema navodima Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika Vladimir Dodig Trokut je lider i osnivač više formalnih i neformalnih grupa: frakcije grupe Crveni Peristil, 3i, grupa 30, Manifest 72, grupe A, B, C, D, E, grupa Atributivna participacija.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame