Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Eminem: Kamikaze – deseti album, a sve kvalitete i problemi ostaju isti

Preko noći je veliki bijeli brbljavac objavio novu kolekciju djela nakon razočaravajućeg responsa na prethodnik “Revival”.

Kamikaze je coverom direktna aluzija na debi Beastie Boysa “Licensed To Ill” jer rep aviona ne možete pogriješiti. Ono gdje možete pogriješiti je ako sve ostane na dosjetki a inspiracije pofali pri osvrtu na sadržaj. Eminem je briljantan reper, lirski flow mu je tečan, no ono o čemu priča s pozicije nezadovoljnog drži vodu kad kritizira novu rap scenu, medije i okolinu s pozicije nedodirljivog repera. Postaje neuvjerljiv onda kad se obračunava jednom te istom metodom s demonma “slave” i pretjerane love. Vrhunski stilist forme, u skillsima nedodirljiv, ali ono čega mu nedostaje su pjesme.

Unatoč potpisu produkcije Dr. Drea i njegova solo alter ega Slima Shadyja, ni ovaj album baš kao ni prethodnik ne nosi stvari hit jačine “Without me” a ni sadržajnih suradnji. Nema ni Ricka Rubina koji je prije znao pozlatiti “Berzerk” ali i usrati stvar (onaj Joan Jett riff) “Remind Me”. Zadnja jača albumska cjelina bila je “Marshall Mathers 2” iz 2013. kad se isto oporavljao od dva nejaka prednika, ali je zakopao brljantan statement “Rap God” ili megahitz uz Rihannu “Monster”, sjećanje na prvi period karijere kada je pod praskom medija postao rap Elvisom i tu titulu s pravom pametno podgrijavao.

Kad nedostaje materijala ima skandale ili dissove, to je taktika koja kod njega uvijek pali tako je na ovom albumu napao mlitavu nu school mumble rappera i s pravom digao prašinu, no na tom fightanju manje više ostaje stvar. Ni prvi singl “Fall” ni druge stvari ne odskaču od superprosječnosti, a verbalne egzibicije a la u “Lucky Me” ili aluzije na neku fol opasnost kao u naslovnoj stvari ne stoje najbolje. Tako da Eminem ima i nakon desetke prostora za novo reizmišljanje tvrđih beatova i bitnijih instrumentala od ove mlakoće. Ako je kome dozvoljeno ne kalkulirati njemu je, a s obzirom na nivo žući i nezadovoljstva Eminem bi trebao biti daleko hrabriji i drčniji od samo sipanja stihova. Izazovi se nastavljaju, Kamikaze nisu ni blizu samoubilačke ako tome ne smatramo samoubilački loše i predvidljivo programiranje glazbe. (JA)

5/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame