Aktualno Glazba POP COOLTURA showbiz

Ministrica kulture i Vlada RH uz hrvatske glazbene kreativce: Štogod to značilo

Nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih glazbenih udruga održanog u petak, 7. rujna, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek jasno je istaknula kako Vlada RH podržava reviziju EU Direktive o autorskim pravima dodavši kako smatra da je jako važno da se u digitalnome vremenu hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi, tako da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela.

Delegacija kreativaca koju su predvodili predstavnici Hrvatskog društva skladatelja i stručne službe ZAMP sastala se s ministricom uoči rasprave i izglasavanja prijedloga nove Direktive o autorskom pravu koja se očekuje u Europskom parlamentu, 12. rujna. Direktiva je posebno važna za autore kreativnog sadržaja i uspostavljanje balansa na tržištu između kreativaca i velikih korporacija tzv. GAFA grupacije. Značajan broj hrvatskih autora obratio se hrvatskim predstavnicima u EU parlamentu pozvavši ih da svojim glasanjem sačuvaju sadašnjost i budućnost hrvatske glazbe, kulture i hrvatske riječi.

Ministrica je rekla kako „individualna prava i slobode svih koji dijele vlastite sadržaje ostaju ista kao do sada, ali je važno da platforme, koje u ovome trenutku isključivo generiraju dobit, osiguraju pravičnu naknadu onima čije sadržaje agregriraju”. Istaknula je i kako se već neko vrijeme intenzivno komunicira na razini europskih ministara kulture i kako se ova tema prepoznaje kao jedna od ključnih za očuvanje kulturne raznolikosti pojedinih država. „Želja je osigurati da hrvatski autori snimaju filmove, skladaju i izvode glazbu, a u krajnjem slučaju i da novinari za svoj rad u medijima i izdavačkim kućama imaju pravednu naknadu i zato zastupamo postavljena načela, a vidjet ćemo kroz trijalog kako će teći pregovori i kako će se definirati tekst Direktive”, rekla je ministrica.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame