autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM TOP VIJEST Zabava

Kolindina jogurt-revolucija: Obrisati usta poslije papanja

Svi znamo da postoji neka tajna čudesne snage izmišljenih filmskih i crtanih likova. Rambo je nevjerojatno uporan vojni specijalac istreniran da uvijek pobjeđuje. Sam može svladati cijelu vojsku protivnika. Rocky puno trenira i ima užasnu snagu volje koja je jača od prirodnog učinka starenja. Što je stariji, to postaje sve jači i jači. Gali Asterix i Obelix svoju nadljudsku snagu zahvaljuju čudotvornom napitku kojeg spravlja druid Panoramix (ponkad i Čudomiks). Popaj, najjednostavnije, natprirodne moći udaranja nabubrelim miškama može pripisati učinku običnog špinata u limenci.

Ne bismo znali da i mi, Hrvati, imamo nešto slično, da nam to u pauzi između dijeta i obilnih konzumacija lososa i drugih biranih jestvina nije rekla naša predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Kleine Zeitung.

“Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna.”

I tako je, nehotice, stranim silama otkrila naše tajno oružje, jače i od divovske podmornice Drakon koju gradi ministar obrane Krstičević, u nastojanju da generala Lošu pošalje bar 20000 milja ispod mora u potragu za ljudima-gušterima. Jogurt. Ali ne običan jogurt. Voćni. Raznih boja i dezena. S breskvom, marelicom, malinom i borovnicom. Jogurt koji se miješa s čokoladnim mrvicama i oreo keksima. Jogurt grčkog stila s komadićima naranče i cimetom. Jogurt s kikirikijem. Dobro, ovaj posljednji nisam baš u posljednje vrijeme vidio, no – zašto ne?

Prosti, jugoslavenski jogurt, držao nas je u tamnici naroda, gladnima Milka čokolade i RBA kreditnih računa. Buljili smo u dosadne sise Ane Sasso, ukraćeni za slobodu prizora Kolinde koja u Rusiji grli francuske nogometaše, dok je s tribina prate Sanader i Mamić. Oslobodivši se, zahvaljujući jogurtu, sve smo to odjednom dobili. Više ne moramo šutjeti o tome da smo iz Hrvatske ili vlastima priopćavati koliko nam treba kruha. Sve već ionako u svijetu pričaju o nama, što možemo zahvaliti baš Kolindi. A vlasti ionako nije briga treba li nam kruha i koliko. Ako hoćemo, možemo slobodno otići trbuhom za kruhom u Irsku i vlasti neće ni hračnuti za nama, osim ako zaključe da bi nas mogle i tamo opaliti po džepu nekim porezom.

Ali, čekajte malo, ako je jogurt tako moćno biološko oružje (LG?) koji nas je odveo sve do finala Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji, zašto je reprezentacija odjednom izgubila od Španjolske sa 6:0? Jasno je, nogometaši nisu dobili dovoljnu porciju jogurta i oslabili su. Omlitavili. Nakon ekstenzivnog tretmana Danoneom, Pilosom i Dukatom, vratit će se u vrhunsku formu, kao Popaj nakon limenke špinata. Što raznovrsniji i raznobojniji jogurti, to veća forma i više sportskih pobjeda. Ali zašto stati na sportu?

Uzmimo, na primjer, Mirka Norca. Čovjek se vratio u fantastičnu formu i ministar obrane Krstičević poziva ga na vojne parade. To je, dakako, zato što danas imamo puno raznoraznih jogurata koje čovjek može konzumirati i očistiti se od ratnog zločina kao da ga nikad nije ni bilo. Tomislav Merčep, naš Rambo iz Pakračke poljane, zahvaljujući tretmanu jogurtima provodi uzničke dane zabavljajući se u toplicama. Nevjerojatan je pročišćujući učinak jogurta na Hrvate. Ne samo da smiješ reći da si Hrvat, nego smiješ reći i da si ratni zločinac i još će ti svi pljeskati i odobravati. Velike količine jogurta upravo su odaslane u pravcu Argentine, Čilea, Paragvaja. Zahvljajujući njima, po Kolindinoj uputi, očekujemo da nam se ubrzo vrate novi, očišćeni Hrvati i napuče opet opustjele krajeve iz kojih su otišli Hrvati u potrazi za kruhom i čvrstim jogurtom na zapadu.

Jogurtom iz cisterne zalijeva se koncentracioni logor Jasenovac i nakon tretmana mirisavim jogurtima tamo ubrzo neće više biti ničega neugodnog za Hrvate. Nikakvi kosturi, sačuvaj Bože, neće ispadati iz tamošnjih ormara. Zahvaljujući posebnim sposobnostima koje Hrvatima ulijeva jogurt, međutim, otkrit će se sve više i više partizanskih stratišta na kojima su ubijeni nevini ratni zločinci iz Drugog svjetskog rata.

Ako se pitate koje to, zapravo, jogurt ima posebne moći, stvar je jasna. Zahvaljujući jogurtima Hrvati mogu puno više kenjati nego prije, a moć sranja ključ je za pobjedu. U Jugoslaviji se nije moglo ni izdaleka tako dobro srati kao danas. I zato, vjerujmo u hrvatsku crijevnu jogurt- revoluciju. Svijetla budućnost je pred nama. Que sera sera, tko sere – sere. Ili kako se već kaže.

Jan Klasinc

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame