autorski tekstovi knjige KOLUMNIZAM Kritike Tehnologija

Zrno soli: Malo boli

– kako sam završio u ovome?

Kao prvo: pročitao sam tonu samopomoćnica i zaključio da one nisu za bolesne ljude. Akciju proizvode samo djela koja pobude neke emocije.
Jorge Bucay – palac gore.
Eckhart Tolle – palac gore.
Ova dva autora su me navela da mislim kako sam na domak zlatnom rudniku.
Michael Brown – pokušaj prakticiranja postavki Eckharta Tollea – nekakve privlačne meditacije s promoviranjem raznih afirmacija. Kada sam došao do one:“Odgovoran sam za vlastito spokojstvo“, zgadilo mi se. Jednostavno ne mogu to prihvatiti. Palac dolje.

Proučavao sam poeziju Ezre Pounda i tu njegovu avanturu s kineskim te me je to na kraju dovelo do zena. Najznačajnija antologija zen koana „Mumonkan“ neiscrpan je izvor poezije i duhovnosti. I ovo sam smatrao zlatnim rudnikom. Shvatio sam da mi se u životu dva puta dogodilo da sam imao iskustvo satorija – svjesnosti sadašnjeg trenutka (ako nećemo tražiti previše od satorija i očekivati da bude pravo prosvjetljenje). Rekoh to svojoj psihoterapeutkinji i ona kaže:“To je mindfulness!“ Tražeći po internetu što je to mindfulness jedna riječ je dobila erekciju u mom umu. Bilo je to: Prihvaćanje. I tu sam vidio potencijalni zlatni rudnik. Želio sam prihvaćanjem ukloniti patnju. Skočim, dakle, na katalog knjižnice i pronađem: Padraig O’Morain:“Džepni mindfulness“. Ono s internetom je obećavalo, ovo je moralo biti super!

– na početku bješe pljuvanje

Da prvo objasnim što je autor učinio. Primjerice crkva(neka kršćanska) odbija jogu poput ulja na vodi jer kao da joga ne može biti lišena hinduističke religije koja je, jel, nekompatibilna s pravovjernim kršćanskim učenjem. Isto tako, iako su „izumitelji“ mindfulnessa temeljili tu praksu na zenu, ovaj autor je ne samo lišio svoje učenje bilo kakve religije već nema ništa s nikakvom duhovnošću. Ovo je čista mehanika! I konfekcijska duhovnost. Suhoparno kao studentska Organska kemija od 800+ stranica svedena na skriptu od 20 stranica.
A pljuvanje počinje ovdje:“Aplikacija XY lijepo je dizajnirana i popularna. Dobijete 10 dana besplatne meditacije, a plaćate pretplatu na sve ostale opcije.“ I:“Kreativne ideje koje čak i život mijenjaju padaju vam na pamet i pokraj bazena.“(!!!)

– vrijeme za zaključak

Priča koja je prošla kroz mnoga usta:“Što ćete učiniti kada dugo držite čašu s vodom u ispruženoj ruci toliko da vas već boli, a nemate je gdje staviti?“ Da, pustit ćete je da padne. To ćete učiniti i u životu. Razlike postoje samo u neslaganju radimo li to samo jedan puta u životu ili više puta? Jer(citiram J.Bucaya):
„Nisam kakav bih želio biti.
Nisam kakav bih trebao biti.
Nisam kakav bi moja majka željela da budem.
Ni približno nisam kakav sam bio.
Takav sam, kakav sam.“
i:
„Ti nisi onakav kakav meni trebaš.
Ti nisi kakav si bio.
Ti nisi onakav kakav bi meni najviše odgovarao.
Ti nisi kakav bih ja želio da budeš.
Ti si takav kakav jesi.“
(citati preuzeti iz: J.Bucay:“Priče za razmišljanje“)

Pustite! Neka se razbije!
Pravi prijatelji će ostati.
Ili: dopustite si vjerovati u ono što želite!

Tagovi
Gabrijel Barišić

Gabrijel Barišić

Komentari

Reklame