Aktualno autorski tekstovi Festivali KOLUMNIZAM POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO Zabava

Berlinske kronike – prvi dio: Kako pederi žive Berlin

Gotovo je nemoguće dati jednostavan odgovor na pitanje što je Berlin. Ovaj glavni grad Njemačke je dom različitih kultura u kojem živi nešto manje od 4 milijuna stanovnika. Isto tako, Berlin je mjesto koje je bilo pod raznim režimima tijekom povijesti i koji je preživio razna razaranja i okupacije. Njegov značaj u razvoju pop kulture je iznimno važan, od filmske umjetnosti do glazbene scene koja je raznolika.

Kako bi otkrio Berlin i priče koje stoje iza tog grada, odlučio sam provesti dva tjedna u ovoj metropoli koja se sastoji od 12 okruga od kojih je svaki priča za sebe.

Moj prvi doticaj s Berlinom bio je na prilično malenom aerodromu Tegel koji je smješten na sjevernom dijelu Berlina. Srećom, Nijemci su prilično organiziran narod pa su gužve na Tegelu podnošljive i nema velikih čekanja, a samo 20-ak minuta vožnje javnim prijevozom dijeli vas od centra grada.

 

Schöneberg

 

Imao sam tu nesreću da sam stigao netom nakon završetka Folsom festivala pa sam požurio u Schöneberg, centar slobodne ljubavi još od 20-ih godina prošlog stoljeća. Iako je čitav Berlin gay friendly grad, ovaj dio grada je od milja prozvan gay okrugom. Osim U-Bahn stanice koja je ukrašena kupolom u duginim bojama dok se s okolnih zgrada s kojih se vijore gay zastave, možete vidjeti brojne dućane s fetiš odjećom i obućom, gay ljekarne (što god to značilo), sex klubove te brojne kafiće u kojima su najčešće bogatiji stariji muškarci u društvu s mlađim partnerima. Ovdje vlada tolika sloboda da ljubavne  veze gotovo ne postoje dok je sex turizam je iznimno popularan, a preko aplikacija možete dogovoriti sve u samo par minuta.

Izvor: Wikipedia

Inače, Schöneberg je još početkom prošlog stoljeća bio okupljalište LGBTQ populacije, a najpoznatiji gay klub Eldorado preživio je sve do 1933. godine do dolaska nacista na vlast. Na Nollendorf Platzu nalazi se spomenik (ružičasti trokut) svim poginulim LGBTQ osobama koje su nastradale u drugom svjetskom ratu.

 

 

 

 

 

Nekako prigodno, u ovom okrugu skrasilo se hrvatsko veleposlanstvo, ali i puno bitnija imena pop kulture. Marlene Dietrich, Albert Einstein, Iggy Pop i David Bowie koji je u to doba napravio tri velika albuma (Low, Heroes i Lodger).

 

 

 

 

 

 

Danas je Schöneberg mjesto koje je turističko odredište prepuno hostela i hotela, malo skuplje od drugih okruga. Posebno je popularan za vrijeme Folsom festivala, gay pridea, Easter in Berlin i Yo!Sissy Queer Music Festivala

 

Lako je primijetiti da Berlinčani vole fetiše i perverzije pa ako mislite ulaziti u jedan od brojnih sex klubova, možda vam pomogne ovaj link: https://theculturetrip.com/europe/germany/articles/how-to-survive-a-sex-party-in-berlin/

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame