autorski tekstovi inmediasres mediji Nekategorizirano SVAŠTARA

Tweet prije članka? Kako su “akademski kriminalci” razotkrili prikrivenu novinarku Srednje.hr

screenshot
screenshot

Srednja.hr javnosti je znana kao medij koji otvoreno, kritički i analitički prati obrazovanje u Hrvatskoj, a čiji novinari pritom bez pardona pišu o grijesima Sveučilišta u Zagrebu (i drugim gradovima), kurikularnoj reformi i akademskom nepoštenju – od najviših instanci do manjih kao što su studenti koji naručuju i plaćaju pisanje seminarskih radova na koje se potom potpišu bez uloženog truda. Međutim, upravo oko ove zadnje teme dogodio im se gaf koji su i sami opisali u nedavno objavljenom članku. Naime, Dori Kršul, istaknutoj novinarki Srednje.hr, na Facebook je stigao zahtjev za prijateljstvo od profila koji se bavi pisanjem akademskih radova. Podsjetimo, Kršul je ove godine dobila dvije novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva  (HND) za tekst „[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju”. Jedna nagrada bila je za istraživačko, a druga za internetsko novinarstvo. Također, u srpnju je postala i predsjednica Zbora istraživačkih novinara HND-a. Kao što piše u svom subotnjem tekstu, nakon što je dobila zahtjev za prijateljstvo od profila koji stoji iza akademskih prijevara o kojima je kao novinarka za obrazovanje već prije pisala, Kršul je u redakcijskom dogovoru odlučila naručiti seminarski rad iz molekularne genetike i vidjeti dokle će se priča razviti. Ali, varalice su naposljetku shvatile što je posrijedi zbog njezina tvita u kojem je objavila kako ju je profil za prodaju akademskih radova dodao na FB. Ipak, dopisivanje koje je vodila s “akademskim kriminalcima” bilo je sasvim dovoljno za napisati članak u kojemu je izvjestila kako takvi dogovori funkcioniraju, barem do trenutka dok nisu otkrili da je novinarka i poručili joj “da se bavi ozbiljnijim stvarima“.

S obzirom na to da je priznati, mladi i novi autoritet istraživačkog novinarstva pao pri svom istraživanju zbog vlastitog tvita, bi li se trebali zabrinuti za kvalitetu i smjelost suvremenog istraživačkog novinarstva? Što bi novinarski asevi poput Spotlight ekipe ili Woodwarda i Bernsteina mogli zaključiti o pohvaljenoj, nagrađenoj  i sve poznatijoj istraživačkoj novinarki koja si je takvom banalnošću sabotirala pokriće pod kojim je htjela istražiti iz prve ruke plagiranje akademskih radova? Neki bi rekli kako je lako komentirati pogreške dok sami nešto ne napravimo, pa sam stoga kontaktirao Doru Kršul  kako bi je priupitao za detalje cijele priče i što se točno dogodilo.

screenshot
screenshot

 

U telefonskom razgovoru, Kršul je objasnila kako je dotični tvit napisala prije nego što su u redakciji to razmotrili kao novinarsku temu. Naknadno je na isti tvit dodala i kako je prihvatila zahtjev za prijateljstvo, a drugi korisnici su GIF-ovima sugerirali kako je već vide na novinarskom zadatku. Kada je odlučila istražiti temu, nije se sjetila tvit ukloniti sa svojeg profila, iako je pod istim imenom i komunicirala sa seminarskim prodavačima.

„Nemam problema s time što sam objavila čime ću se baviti. Štoviše, da to nisam napravila, a da su oni unatoč tome otkrili da sam novinarka, moguć bi bio scenarij gdje bi oni rekli da sam licemjerna jer sam pisala protiv toga, a onda isti rad i naručivala“, objasnila je Kršul koja je smatrala da je varalice neće skužiti zbog objave tvita.

U potrazi za svojim temama Kršul se učlanila u razne studentske FB grupe pa zaključuje da su je seminarski plaćenici zbog toga i dodali ne znajući uopće tko je ona. Izjalovljeni plan im je bio da uz članak o procesu naručivanja seminarskog rada također prilože i napisani seminarski rad. Ipak, ne smatra da je tema propala zato što su i ovako sa zanimljivim epilogom uspjeli pokazati kakvi su dotični varalice po svome ponašanju i psihi.  „Od ove teme nećemo odustati ali ćemo je morati izvesti na drugi način“, najavljuje.

Na upit je li je ovo iskustvo poučilo da opreznije barata društvenim mrežama, Kršul je odgovorila kako sama svaki put procjenjuje što će objaviti na društvenim mrežama, a što ne. „O temama koje su mi maksimalno bitne kako bi se istražile, nikada ne pišem po društvenim mrežama. U ovom slučaju, tvit sam objavila i prije no što sam znala da ćemo se tom konkretnom temom baviti na portalu“, zaključuje.

Twitter je u ovom slučaju uzeo danak, ali novinarka se snašla i izvela priču do kraja. Hoće li idući pokušaj pisanja ove teme koji nam je najavila uspjeti, ostaje za vidjeti. Sve u svemu, dok je prije novinar o svojoj priči trebao šutjeti dok je ne napiše i objavi, tako bi danas trebao pričekati s pisanjem statusa dokle uz njega ne može priložiti i link na gotov članak. Pogotovo kod jačih tema čega je i sama Kršul, unatoč ovom slučaju, itekako svjesna.

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Novinar, publicist i književnik. U slobodno vrijeme voli studirati.

Komentari

Reklame