Aktualno autorski tekstovi Celebrities film inmediasres knjige POP COOLTURA showbiz

STAN LEE – Odlazak najveće legende Marvelovog univerzuma

Umro je Stan Lee. Scenarist, urednik, izdavač, utemeljitelj Marvel Comicsa i zasigurno jedna od najvećih legendi američkog stripa 20. stoljeća. Autor besmrtnih likova kao što su Spiderman, Hulk, Fantastic four, Daredevil, X men, Black Panther … Rođen je u New Yorku 28. prosinca 1922. kao dijete rumunjskih emigranata, opčinjen filmom (i to naročito onima Eroll Flynna) i stripovima prvi pravi posao dobija sa samo 16 godina u kompaniji Timely Publications. Istoj onoj koja će početkom 60 – ih prerasti u Marvel i to baš u vrijeme kreativne suše dotad neprikosnovenog DC COMICSA (Superman, Batman, Wonder Woman …) Leeov način pripovijedanja i karakterizacija likova bili su svojevrsna revolucija.

Teme kao što su rasizam, diskriminacija, netolerancija, kritika Vijetnamskog rata, uvođenje afro američkih likova (lik Robbie Robertsona u Spidermanu) ili kreiranje prvog tamnoputog superherojskog lika (Black Panther) od stripa su stvorile svojevrsni fenomen koji je privukao sve generacije čitatelja. Zanimljiv je i slučaj kad su čelnici Ministarstva zdravlja kako bi ukazali na problem porasta narkomanije zamolili Stana da se u stripu dotakne tog problema što je ovaj u jednoj epizodi Spidermana i učinio i to usprkos zloglasnoj stripovskoj CCA cenzuri koja takvo nešto nije htjela odobriti (stripovi moraju biti infantilna zabava za djecu, poznato, zar ne?)
Paralelno sa strip izdavaštvom u kasnijim godinama Stan Lee se posvetio predavanjima na fakultetima kao i na sudjelovanju na brojnim strip konvencijama diljem Amerike.

Legendarni priručnik ‘How to draw comics’ izdan u suradnji sa crtačem Johnom Buscemom (The Avengers, Silver Surfer, Conan) krajem sedamdesetih i osamdesetih bio je svojevrsna Biblija za sve mlade autore koji su maštali o karijerama strip crtača (na ovim prostorima izlazilo u nekadašnjem Spunk magazinu). Zaklada Stan Lee osnovana 2010. bavi se promicanjem nacionalne pismenosti, kulture i umjetnosti.
Nakon što je Marvel Entertainment prešla u ruke kompanije Disney slijedila je ekranizacija brojnih likova iz Marvelova univerzuma (Spiderman, Wolverine, Hulk, Thor, Ironman, Captain America, Deadpool, Black Panther, Daredevil…), a Stan im je dao svoj obol pojavljujući se u cameo ulogama.
”Stan Lee je bio izniman, baš kao i likovi koje je stvorio. Razinu njegove mašte premašivala je samo veličina njegova srca”, izjavio je jednom prilikom Bob Iger, predsjednik Walt Disneya.

Njegova je kćer Joan Celia Lee povodom očeve smrti napisala:
”Osjećao je obvezu prema svojim obožavateljima da nastavi raditi i stvarati. Volio je svoj život i volio je svoj posao. Bio je nezamjenjiv.”
Počivao u miru, majstore.

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame