Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Luce: Susret – Podsjetnik na zlatna vremena domaćeg i stranog popa

Čim se Lucija Ćustić-Luce pojavila na sceni EP-jem “U bojama” bilo je jasno da smo dobili pjevačicu vokalnih mogućnosti usporedivih s nekolicinom najvećih, onih koji će vam posuti kožu žmarcima bez obzira o čemu govorili stihovi. Svom vokalu pridodala je i idealnu glazbenu pratnju u kojoj su se miješali tragovi ludog genija Phila Spectora, prašnjavog soula i sofisticiranog popa podjednako ukorijenjenog u radovima izravnih joj prethodnica iz Velike Britanije (Adele, Duffy, donekle i Amy Winehouse) i ovdašnje stare škole, najčešće nazivane šansonom.

Usprkos svemu tome, nisam se mogao oteti dojmu da bi upravo zbog toga mogla zaglaviti točno na sredini hrvatske scene, između estradne žabokrečine i prave vojske kvalitetnih izvođača koji egzistiraju uz manje-više potpuno ignoriranje medija. Sudeći po reakcijama kritike na album
prvijenac, ali i popriličnom interesu dosta šarolike publike, sa zadovoljstvom mogu konstatirati da sam se prevario i da bi Luce, ako tako nastavi, trebala dobaciti barem do pozicija jedne Natali Dizdar.

Materijal pod nazivom “Susret” u svakom je pogledu zasjenio svog tri godine starog prethodnika, s iznimkom bossanova pjesmuljka “Početak” koji pomalo djeluje kao isforsirani pokušaj izlaska iz baladama ispunjene comfort zone. Nešto slabiji efekt izaziva i sanjiva laganica “Vijori” dok je svemu drugom zaista teško pronaći manu.

“Vraćam se” ima snagu pjesama kakve najčešće prate tragičan završetak velikih ljubavi s filmskog platna, dok “Riječi” barem potpisniku ovih redaka, u sjećanje dozivaju čak i legendarni Portisheadov koncertni album “Roseland NYC Live”. “Proći će” i sličnošću i kvalitetom opravdava usporedbe s Adele, no vrhunce ipak predstavljaju “Čežnja” i “Distanca” za koje vam nitko ne bi mogao zamjeriti ako pomislite da slušate neke manje poznate stvari iz zlatnog vremena hrvatskog popa, vremena kada su nastajali “Dnevnik jedne ljubavi” ili “Kuća pokraj mora”. (Vedran Harča)

8,5/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame